Otwórz menu główne

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–24 lutego 2018 w Gangneung, w Korei Południowej. Zawody odbędą się w czternastu konkurencjach: wyścigu na 500 m, 1000 m, 1500 m, masowym, drużynowym kobiet i mężczyzn oraz 5000 m i 10 000 m mężczyzn i 3000 m i 5000 m kobiet. Po raz pierwszy na zimowych igrzyskach olimpijskich odbędzie się rywalizacja w biegu masowym[1].

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Speed skating pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Gangneung, Gangneung Oval
Data 10–24 lutego 2018
Liczba konkurencji 14

Spis treści

KwalifikacjeEdytuj

Łącznie na igrzyskach wystąpi 180 zawodników (80 kobiet i 100 mężczyzn). Narodowy komitet olimpijski może wystawić liczbę zawodników na podstawie wyników czterech pierwszych weekendów Pucharu Świata 2017/2018[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
10 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 3000 m kobiet
11 lutego 16:00 (UTC+09:00) / 8:00 (CET) 5000 m mężczyzn
12 lutego 21:30 (UTC+09:00) / 13:30 (CET) 1500 m kobiet
13 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 1500 m mężczyzn
14 lutego 19:00 (UTC+09:00) / 11:00 (CET) 1000 m kobiet
15 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 10 000 m mężczyzn
16 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 5000 m kobiet
18 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy kobiet
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 500 m kobiet
19 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy mężczyzn
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 500 m mężczyzn
21 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy kobiet i mężczyzn
23 lutego 19:00 (UTC+09:00) / 11:00 (CET) 1000 m mężczyzn
24 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg masowy kobiet i mężczyzn

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Mężczyźni
500 m   Håvard Holmefjord Lorentzen 34,41     Cha Min-kyu 34,42   Gao Tingyu 34,65
1000 m   Kjeld Nuis 1:07,95   Håvard Holmefjord Lorentzen 1:07,99   Kim Tae-yun 1:08,22
1500 m   Kjeld Nuis 1:44,01   Patrick Roest 1:44,86   Kim Min-seok 1:44,93
5000 m   Sven Kramer 6:09,76     Ted-Jan Bloemen 6:11,616   Sverre Lunde Pedersen 6:11,618
10 000 m   Ted-Jan Bloemen 12:39,77     Jorrit Bergsma 12:41,98   Nicola Tumolero 12:54,32
Bieg masowy   Lee Seung-hoon 7:43,97   Bart Swings 7:44,08   Koen Verweij 7:44,24
Bieg drużynowy   Norwegia

Håvard Bøkko

Simen Spieler Nilsen

Sverre Lunde Pedersen

Sindre Henriksen

3:37,32   Korea Południowa

Lee Seung-hoon

Chung Jae-won

Kim Min-seok

3:38,52   Holandia

Jan Blokhuijsen

Sven Kramer

Patrick Roest

Koen Verweij

3:38,40
Kobiety
500 m   Nao Kodaira 36,94     Lee Sang-hwa 37,33   Karolína Erbanová 37,34
1000 m   Jorien ter Mors 1:13,56     Nao Kodaira 1:13,82   Miho Takagi 1:13,98
1500 m   Ireen Wüst 1:54,35   Miho Takagi 1:54,55   Marrit Leenstra 1:55,26
3000 m   Carlijn Achtereekte 3:59,21   Ireen Wüst 3:59,29   Antoinette de Jong 4:00,02
5000 m   Esmee Visser 6:50,23   Martina Sáblíková 6:51,85   Natalja Woronina 6:53,98
Bieg masowy   Nana Takagi 8:32,87   Kim Bo-reum 8:32,99   Irene Schouten 8:33,02
Bieg drużynowy   Japonia

Ayano Satō

Miho Takagi

Nana Takagi

Ayaka Kikuchi

2:53,89     Holandia

Antoinette de Jong

Marrit Leenstra

Ireen Wüst

Lotte van Beek

2:55,48   Stany Zjednoczone

Heather Richardson

Brittany Bowe

Mia Manganello

Carlijn Schoutens

2:59,27

Linki zewnętrzneEdytuj

PrzypisyEdytuj

  1. Speed Skating Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-07].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Unia Łyżwiarska. [dostęp 2017-12-07].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].