Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 5–20 lutego 2022 roku na trasach Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Center w Zhangjiakou. Podczas trwania imprezy zawodnicy i zawodniczki rywalizowali w 12 konkurencjach: biegu indywidualnym, łączonym, masowym, sprincie, sprincie drużynowym oraz sztafetach kobiet i mężczyzn.

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Center, Zhangjiakou

Data

5–20 lutego 2022

Liczba konkurencji

12

TerminarzEdytuj

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 15:45 (UTC+08:00) / 8:45 (CET) Bieg łączony kobiet (7,5 km + 7,5 km)   Charlotte Kalla
6 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 8:00 (CET) Bieg łączony mężczyzn (15 km + 15 km)   Simen Hegstad Krüger
8 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 9:00 (CET) Sprint stylem dowolnym kobiet i mężczyzn   Stina Nilsson

  Johannes Høsflot Klæbo

10 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 8:00 (CET) Bieg indywidualny stylem klasycznym kobiet (10 km)   Ragnhild Haga
11 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 8:00 (CET) Bieg indywidualny stylem klasycznym mężczyzn (15 km)   Dario Cologna
12 lutego 15:30 (UTC+08:00) / 8:30 (CET) Sztafeta kobiet (4 × 5 km)   Norwegia
13 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 8:00 (CET) Sztafeta mężczyzn (4 × 10 km)   Norwegia
16 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Sprint drużynowy stylem klasycznym kobiet i mężczyzn   Stany Zjednoczone

  Norwegia

19 lutego 14:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Bieg masowy stylem dowolnym mężczyzn (50 km)   Iivo Niskanen
20 lutego 14:30 (UTC+08:00) / 7:30 (CET) Bieg masowy stylem dowolnym kobiet (30 km)   Marit Bjørgen

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Bieg łączony kobiet   Therese Johaug 44:13,7   Natalja Niepriajewa 44:43,9   Teresa Stadlober 44:44,2
Bieg łączony mężczyzn   Aleksandr Bolszunow 1:16:09,8   Dienis Spicow 1:17:20,8   Iivo Niskanen 1:18:10,0
Sprint kobiet   Jonna Sundling 3:09,68   Maja Dahlqvist 3:12,56   Jessica Diggins 3:12,84
Sprint mężczyzn   Johannes Høsflot Klæbo 2:58,06   Federico Pellegrino 2:58,32   Aleksandr Tierientjew 2:59,37
Bieg indywidualny kobiet   Therese Johaug 28:06,3   Kerttu Niskanen 28:06,7   Krista Pärmäkoski 28:37,8
Bieg indywidualny mężczyzn   Iivo Niskanen 37:54,8   Aleksandr Bolszunow 38:18,0   Johannes Høsflot Klæbo 38:32,3
Sztafeta kobiet   Rosyjski Komitet Olimpijski
Julija Stupak
Natalja Niepriajewa
Tatjana Sorina
Wieronika Stiepanowa
53:41,0   Niemcy
Katherine Sauerbrey
Katharina Hennig
Victoria Carl
Sofie Krehl
53:59,2   Szwecja
Maja Dahlqvist
Ebba Andersson
Frida Karlsson
Jonna Sundling
54:01,7
Sztafeta mężczyzn   Rosyjski Komitet Olimpijski
Aleksiej Czerwotkin
Aleksandr Bolszunow
Dienis Spicow
Siergiej Ustiugow
1:54:50,7   Norwegia
Emil Iversen
Pål Golberg
Hans Christer Holund
Johannes Høsflot Klæbo
1:55:57,9   Francja
Richard Jouve
Hugo Lapalus
Clément Parisse
Maurice Manificat
1:56:07,1
Sprint drużynowy kobiet   Niemcy
Katharina Hennig
Victoria Carl
22:09,85   Szwecja
Maja Dahlqvist
Jonna Sundling
22:10,02   Rosyjski Komitet Olimpijski
Julija Stupak
Natalja Niepriajewa
22:10,56
Sprint drużynowy mężczyzn   Norwegia
Erik Valnes
Johannes Høsflot Klæbo
19:22,99   Finlandia
Iivo Niskanen
Joni Mäki
19:25,45   Rosyjski Komitet Olimpijski
Aleksandr Bolszunow
Aleksandr Tierientjew
19:27,28
Bieg masowy mężczyzn   Aleksandr Bolszunow 1:11:32,7   Iwan Jakimuszkin 1:11:38,2   Simen Hegstad Krüger 1:11:39,7
Bieg masowy kobiet   Therese Johaug 1:24:54,0   Jessica Diggins 1:26:37,3   Kerttu Niskanen 1:27:27,3

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Razem
1.   Norwegia 5 1 2 8
2.   Rosyjski Komitet Olimpijski 4 4 3 11
3.   Finlandia 1 2 3 6
4.   Szwecja 1 2 1 4
5.   Niemcy 1 1 0 2
6.   Stany Zjednoczone 0 1 1 2
7.   Włochy 0 1 0 1
8.   Austria 0 0 1 1
  Francja 0 0 1 1

Linki zewnętrzneEdytuj