Otwórz menu główne

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpisjkich w Soczi

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 15–22 lutego 2014. Zawodnicy i zawodniczki rywalizowali w dwójkach mężczyzn, czwórkach mężczyzn i w dwójkach kobiet. Bobsleiści o medale podczas igrzysk walczyli po raz 21. Łącznie rozdane zostały trzy komplety medali. Zawody odbyły się w Krasnej Polanie niedaleko Soczi, na torze Sanki.

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Bobsleigh pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
ZIO 2010 ZIO 2018
Miejsce Centrum sportu saneczkowego Sanki
Data 15–22 lutego 2014
Liczba konkurencji 3
Bobsleje na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Dwójki mężczyźni kobiety
Czwórki mężczyźni
Kwalifikacje

KwalifikacjeEdytuj

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
16 lutego Ślizg dwójek mężczyzn 1. i 2. zjazd 20:15 UTC+4 / 17:15 CET
17 lutego 3. i 4. zjazd 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
18 lutego Ślizg dwójek kobiet 1. i 2. zjazd 19:15 UTC+4 / 16:15 CET
19 lutego 3. i 4. zjazd 20:15 UTC+4 / 17:15 CET
22 lutego Ślizg czwórek mężczyzn 1. i 2. zjazd 20:30 UTC+4 / 17:30 CET
23 lutego 3. i 4. zjazd 13:30 UTC+4 / 10:30 CET

Zestawienie medalistówEdytuj

WynikiEdytuj

Ślizg dwójek mężczyznEdytuj

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
  wakat
    Szwajcaria Beat Hefti
Alex Baumann
3:46,05 +0,66
    Stany Zjednoczone Steven Holcomb
Steve Langton
3:46,27 +0,88
4. wakat
5.   Łotwa Oskars Melbārdis
Daumants Dreiškens
3:46,48 +1,09
6.   Kanada Justin Kripps
Bryan Barnett
3:46,62 +1,23
7.   Kanada Chris Spring
Jesse Lumsden
3:46,79 +1,40
8.   Niemcy Francesco Friedrich
Jannis Bäcker
3:46,85 +1,46
9.   Kanada Lyndon Rush
Lascelles Oneil Brown
3:46,88 +1,49
10.   Szwajcaria Rico Peter
Jürg Egger
3:46,96 +1,57
DSQ[1]   Rosja Aleksandr Zubkow
Aleksiej Wojewoda
3:45,39
DSQ[2]   Rosja Aleksandr Kasjanow
Maksim Bieługin
3:46,30 +0,91

Ślizg dwójek kobietEdytuj

Miejsce Reprezentacja Zawodniczki Czas Strata
    Kanada Kaillie Humphries
Heather Moyse
3:50,61
    Stany Zjednoczone Elana Meyers
Lauryn Williams
3:50,71 +0,10
    Stany Zjednoczone Jamie Greubel
Aja Evans
3:51,61 +1,00
4.   Holandia Esmé Kamphuis
Judith Vis
3:52,27 +1,66
5.   Niemcy Sandra Kiriasis
Franziska Fritz
3:52,29 +1,68
6.   Belgia Elfje Willemsen
Hanna Mariën
3:52,57 +1,96
7.   Niemcy Cathleen Martini
Christin Senkel
3:52,71 +2,10
8.   Szwajcaria Fabienne Meyer
Tanja Mayer
3:53,20 +2,59
9.[3][4]   Rosja Olga Stulniewa
Ludmiła Udobkina
3:53,46 +2,85
10.   Niemcy Anja Schneiderheinze-Stöckel
Stephanie Schneider
3:53,74 +3,13

Ślizg czwórek mężczyznEdytuj

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
  wakat
    Łotwa Oskars Melbārdis
Arvis Vilkaste
Daumants Dreiškens
Jānis Strenga
3:40,69 +0,09
    Stany Zjednoczone Steven Holcomb
Steve Langton
Curtis Tomasevicz
Chris Fogt
3:40,99 +0,39
4. wakat
5.   Wielka Brytania John Jackson
Bruce Tasker
Stuart Benson
Joel Fearon
3:41,10 +0,50
6.   Niemcy Maximilian Arndt
Alexander Rödiger
Marko Hübenbecker
Martin Putze
3:41,42 +0,82
7.   Niemcy Thomas Florschütz
Kevin Kuske
Joshua Bluhm
Christian Poser
3:41,51 +0,91
8.   Szwajcaria Beat Hefti
Jürg Egger
Alex Baumann
Thomas Lamparter
3:41,75 +1,15
9.   Kanada Lyndon Rush
David Bissett
Lascelles Oneil Brown
Neville Wright
3:41,76 +1,16
10.   Niemcy Francesco Friedrich
Gregor Bermbach
Jannis Bäcker
Thorsten Margis
3:41,80 +1,20
DSQ[1][5][6]   Rosja Aleksandr Zubkow
Dmitrij Trunienkow
Aleksiej Niegodajło
Aleksiej Wojewoda
3:40,60
DSQ[2][7][8]   Rosja Aleksandr Kasjanow
Maksim Bieługin
Ilwir Chuzin
Aleksiej Puszkariow
3:41,02 +0,42

PrzypisyEdytuj

  1. a b SML-028-Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Aleksande-Zubkov (ang.). stillmed.olympic.org. [dostęp 2017-11-27].
  2. a b Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Alexander-Kadyanow (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-12-06].
  3. SML-015-Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Olga-Stulneva (ang.). stillmed.olympic.org. [dostęp 2017-11-27].
  4. CAS Media Release (ang.). tas-cas.org. [dostęp 2018-05-30].
  5. SML-007-Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Aleksei-Niegodailo (ang.). stillmed.olympic.org. [dostęp 2017-11-29].
  6. SML-023-Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Dimitrii-Turnenkov (ang.). stillmed.olympic.org. [dostęp 2017-12-047].
  7. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Aleksei-Pushkarev (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-12-06].
  8. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Ilvir-Khuzin (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-12-06].

BibliografiaEdytuj