Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 18–25 lutego 2018 w Daegwallyeong-myeon. Zawody odbędą się w trzech konkurencjach: dwójek i czwórek mężczyzn oraz dwójek kobiet[1].

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Daegwanryeong-myeon, Olympic Sliding Centre
Data 18 – 25 lutego 2018
Liczba konkurencji 3

KwalifikacjeEdytuj

W zawodach weźmie udział maksymalnie 270 zawodników (130 mężczyzn i 40 kobiet). Kwalifikacje opierają się na światowym rankingu z dnia 14 stycznia 2018 roku. Aby wystąpić na igrzyskach, olimpijczycy muszą wziąć udział w pięciu różnych zawodach na trzech trasach podczas sezonu 2016/2017 lub 2017/2018. Mężczyźni muszą także być w czołowej 50 rankingu, natomiast kobiety – w najlepszej 40. W konkurencjach mężczyzn weźmie udział po 30 załóg (co najwyżej 3 komitety olimpijskie mogą wystawić po trzy załogi, 6 komitetów dwie załogi, a pozostałe komitety po jednej). W kobiecej konkurencji do obsadzenia jest 20 miejsc (co najwyżej 2 komitety olimpijskie mogą wystawić trzy załogi, 4 komitety dwie, a pozostałe komitety po jednej)[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
18 lutego 20:05 (UTC+09:00) / 12:05 (CET) 1. i 2. ślizg dwójek mężczyzn
19 lutego 20:15 (UTC+09:00) / 12:15 (CET) 3. i 4. ślizg dwójek mężczyzn
20 lutego 20:50 (UTC+09:00) / 12:50 (CET) 1. i 2. ślizg dwójek kobiet
21 lutego 20:40 (UTC+09:00) / 12:40 (CET) 3. i 4. ślizg dwójek kobiet
24 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 1. i 2. ślizg czwórek mężczyzn
25 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 3. i 4. ślizg czwórek mężczyzn

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Dwójki kobiet   Niemcy

Mariama Jamanka

Lisa Buckwitz

3:22,45

  Stany Zjednoczone

Elana Meyers-Taylor

Lauren Gibbs

3:22,52   Kanada

Kaillie Humphries

Phylicia George

3:22,89
Dwójki mężczyzn   Kanada

Justin Kripps

Alexander Kopacz

  Niemcy

Francesco Friedrich

Thorsten Margis

3:16,86   Łotwa

Oskars Melbārdis

Jānis Strenga

3:16,91
Czwórki mężczyzn   Niemcy

Francesco Friedrich

Candy Bauer

Martin Grothkopp

Thorsten Margis

3:15,85   Niemcy

Nico Walther

Kevin Kuske

Alexander Rödiger

Eric Franke

  Korea Południowa

Won Yun-jong

Jun Jung-lin

Seo Young-woo

Kim Dong-hyun

3:16,38

DopingEdytuj

24 lutego 2018 Rosjanka Nadieżda Siergiejewa, która w rywalizacji dwójek kobiecych zajęła 12. miejsce w parze z Anastasiją Koczerżową, została uznana winną naruszenia przepisów antydopingowych, a jej wynik został anulowany[4].

PrzypisyEdytuj

Linki zewnętrzneEdytuj