Otwórz menu główne

Finał Grand Prix w łyżwiarstwie figurowym 2018/2019

Finał Grand Prix w łyżwiarstwie figurowym 2018/2019 – siódme, a zarazem ostatnie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2018/2019[1]. Zawody odbywały się równolegle z Finałem Junior Grand Prix w łyżwiarstwie figurowym 2018/2019, czyli ósmymi zawodami podsumowującymi cykl Junior Grand Prix 2018/2019. Zawody rozgrywano od 6 do 9 grudnia 2018 roku w hali Doug Mitchell Thunderbird Sports Centre w Vancouver.

Finał Grand Prix
Finał Junior Grand Prix
2018
2017 2019
Ilustracja
Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow (RUS)
Data 6–9 grudnia 2018
Gospodarz Skate Canada
Miejscowość Kanada Vancouver
Hala Doug Mitchell Thunderbird Sports Centre
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 72
Liczba reprezentacji 10
Zwycięzcy
Soliści Stany Zjednoczone Nathan Chen (S)

Kanada Stephen Gogolev (J)
Solistki Japonia Rika Kihira (S)

Rosja Alona Kostorna (J)
Pary sportowe Francja Vanessa James
Francja Morgan Ciprès (S)

Rosja Anastasija Miszyna
Rosja Aleksandr Gallamow (J)
Pary taneczne Stany Zjednoczone Madison Hubbell
Stany Zjednoczone Zachary Donohue (S)

Rosja Sofja Szewczenko
Rosja Igor Jeriomienko (J)

Wśród solistów triumfował Amerykanin Nathan Chen. W konkurencji solistek zwyciężyła Japonka Rika Kihira. W konkurencji par sportowych złoty medal zdobyli reprezentanci Francji Vanessa James i Morgan Ciprès. W rywalizacji par tanecznych zwyciężyła para amerykańska Madison Hubbell i Zachary Donohue.

W kategorii juniorów wśród solistów zwycięstwo odniósł Kanadyjczyk Stephen Gogolev, zaś w konkurencji solistek Rosjanka Alona Kostorna. W parach sportowych w kategorii juniorów triumfowali Rosjanie Anastasija Miszyna i Aleksandr Gallamow. Z kolei w juniorskich parach tanecznych złoty medal zdobyli ich rodacy Sofja Szewczenko i Igor Jeriomienko.

Spis treści

TerminarzEdytuj

Data Godzina[2] Kategoria Konkurencja Segment
6 grudnia 14:05 UTC−08:00 / 23:05 CET Junior Pary taneczne Taniec rytmiczny
15:20 UTC−08:00 / 00:20 CET Junior Soliści Program krótki
16:25 UTC−08:00 / 01:25 CET Junior Pary sportowe Program krótki
17:40 UTC−08:00 / 02:40 CET Junior Solistki Program krótki
19:45 UTC−08:00 / 04:45 CET Senior Soliści Program krótki
21:00 UTC−08:00 / 06:00 CET Senior Solistki Program krótki
7 grudnia 15:45 UTC−08:00 / 00:45 CET Junior Pary taneczne Taniec dowolny
17:05 UTC−08:00 / 02:05 CET Junior Soliści Program dowolny
19:05 UTC−08:00 / 04:05 CET Senior Pary taneczne Taniec rytmiczny
20:20 UTC−08:00 / 05:20 CET Senior Pary sportowe Program krótki
21:35 UTC−08:00 / 06:35 CET Senior Soliści Program dowolny
8 grudnia 13:55 UTC−08:00 / 22:55 CET Senior Solistki Program dowolny
15:15 UTC−08:00 / 00:15 CET Junior Solistki Program dowolny
16:30 UTC−08:00 / 01:30 CET Junior Pary sportowe Program dowolny
19:00 UTC−08:00 / 04:00 CET Senior Pary taneczne Taniec dowolny
20:20 UTC−08:00 / 05:20 CET Senior Pary sportowe Program dowolny
9 grudnia 14:00 UTC−08:00 / 23:00 CET Pokazy mistrzów (gala)

WynikiEdytuj

Kategoria seniorówEdytuj

Soliści (S)Edytuj

 
Zwycięzca wśród solistów Nathan Chen (USA)
Poz. Zawodnik Nota łączna[3] SP[4] FS[5]
1   Nathan Chen 282,42 1 92,99 1 189,43
2   Shōma Uno 275,10 2 91,67 2 183,43
3   Cha Jun-hwan 263,49 4 89,07 3 174,42
4   Michal Březina 255,26 3 89,21 4 166,05
5   Keegan Messing 236,05 6 79,56 5 156,49
6   Siergiej Woronow 226,44 5 82,96 6 143,48

Solistki (S)Edytuj

Poz. Zawodniczka Nota łączna[6] SP[7] FS[8]
1   Rika Kihira 233,12 1 82,51 1 150,61
2   Alina Zagitowa 226,53 2 77,93 2 148,60
3   Jelizawieta Tuktamyszewa 215,32 3 70,65 3 144,67
4   Kaori Sakamoto 211,68 4 70,23 4 141,45
5   Sofja Samodurowa 204,33 5 68,24 5 136,09
6   Satoko Miyahara 201,31 6 67,52 6 133,79

Pary sportowe (S)Edytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[9] SP[10] FS[11]
1   Vanessa James / Morgan Ciprès 219,88 4 71,51 1 148,37
2   Peng Cheng / Jin Yang 216,90 1 75,69 2 141,21
3   Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 214,20 3 74,04 3 140,16
4   Natalja Zabijako / Aleksandr Enbiert 201,07 2 75,18 4 125,89
5   Nicole Della Monica / Matteo Guarise 187,63 5 69,77 6 117,86
6   Darja Pawluczenko / Dienis Chodykin 186,81 6 61,24 5 125,57

Pary taneczne (S)Edytuj

 
Rosyjska para taneczna Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow w tańcu rytmicznym Tango Romantica
 
Zdobywcy srebrnego medalu w parach tanecznych Sinicyna / Kacałapow (RUS)
Poz. Zawodnicy Nota łączna[12] RD[13] FD[14]
1   Madison Hubbell / Zachary Donohue 205,35 1 80,53 1 124,82
2   Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow 201,37 3 77,33 2 124,04
3   Charlène Guignard / Marco Fabbri 198,65 2 78,30 3 120,35
4   Aleksandra Stiepanowa / Iwan Bukin 196,72 4 77,20 4 119,52
5   Tiffany Zahorski / Jonathan Guerreiro 184,37 5 72,98 6 111,39
6   Kaitlin Hawayek / Jean-Luc Baker 184,04 6 71,33 5 112,71

Kategoria juniorówEdytuj

Soliści (J)Edytuj

Poz. Zawodnik Nota łączna[15] SP[16] FS[17]
1   Stephen Gogolev 233,58 2 78,82 1 154,76
2   Piotr Gumiennik 218,75 3 76,16 2 142,59
3   Koshiro Shimada 214,38 4 73,97 4 140,41
4   Adam Siao Him Fa 207,04 5 66,48 3 140,56
5   Camden Pulkinen 197,68 1 80,31 6 117,37
6   Tomoki Hiwatashi 190,80 6 62,48 5 128,32

Solistki (J)Edytuj

Poz. Zawodniczka Nota łączna[18] SP[19] FS[20]
1   Alona Kostorna 217,98 1 76,32 1 141,66
2   Aleksandra Trusowa 215,20 2 74,43 2 140,77
3   Alona Kanyszewa 198,14 3 68,66 3 129,48
4   Anastasija Tarakanowa 190,46 5 61,78 4 128,68
5   Anna Szczerbakowa 181,83 6 56,26 5 125,57
6   Kim Ye-lim 177,91 4 62,51 6 115,40

Pary sportowe (J)Edytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[21] SP[22] FS[23]
1   Anastasija Miszyna / Aleksandr Gallamow 190,63 3 64,37 1 126,26
2   Polina Kostiukowicz / Dmitrij Jalin 189,53 1 66,84 2 122,69
3   Apollinarija Panfiłowa / Dmitrij Ryłow 186,59 2 66,44 3 120,15
4   Ksienija Achantjewa / Walerij Kolesow 172,51 4 62,04 4 110,47
5   Anastasija Połujanowa / Dmitrij Sopot 158,33 5 59,28 5 99,05
WD   Sarah Feng / TJ Nyman DNF 6 49,82 DNF

Pary taneczne (J)Edytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[24] RD[25] FD[26]
1   Sofja Szewczenko / Igor Jeriomienko 170,66 1 67,73 2 102,93
2   Arina Uszakowa / Maksim Niekrasow 170,65 2 67,49 1 103,16
3   Jelizawieta Chudajbierdijewa / Nikita Nazarow 164,54 3 66,29 4 98,25
4   Marjorie Lajoie / Zachary Lagha 164,51 4 66,25 3 98,26
5   Avonley Nguyen / Wadym Kołesnyk 158,47 5 63,73 5 94,74
6   Marija Kazakowa / Gieorgij Riewija 148,76 6 57,51 6 91,25

PrzypisyEdytuj

  1. Communication No. 2161 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2018/19 (ang.). ISU, 2018-05-15. [dostęp 2018-06-29].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating Final 2018 / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018, Vancouver, BC / Canada (ang.). ISU, 2018-11-08. [dostęp 2018-12-03]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-03)].
  3. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Men – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  4. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Men – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  5. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Men – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  6. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ladies – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  7. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ladies – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  8. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ladies – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  9. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Pairs – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  10. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Pairs – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  11. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Pairs – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  12. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ice Dance – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  13. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  14. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Senior Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  15. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Men – Result (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  16. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Men – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  17. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Men – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  18. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ladies – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  19. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ladies – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  20. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ladies – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  21. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Pairs – Result (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  22. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Pairs – Short Program (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  23. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Pairs – Free Skating (ang.). ISU, 2018-12-08. [dostęp 2018-12-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-09)].
  24. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ice Dance – Result (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].
  25. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU, 2018-12-06. [dostęp 2018-12-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-07)].
  26. ISU Grand Prix of Figure Skating Final / ISU Junior Grand Prix of Figure Skating Final 2018/2019 – Junior Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU, 2018-12-07. [dostęp 2018-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-12-08)].

BibliografiaEdytuj