Lovage (ang. lubczyk) - supergrupa powstała z inicjatywy Dana the Automatora (pseudonim używany dla tego projektu oraz dla Handsome Boy Modeling School to oficjalnie Nathaniel Merriweather), za którym stoją też takie osoby jak: Mike Patton, Jennifer Charles (wokalistka Elysian Fields) i Kid Koala. Muzyka Lovage to eksperymentalny trip-hop z elementami acid jazzu inspirowany dokonaniami Serge Gainsbourga (również okładka jedynej, jak do tej pory płyty nawiązuje do okładki Disque N°2 z 1959[1]).

Lovage
Ilustracja
Mike Patton
Rok założenia

2000

Pochodzenie

 Stany Zjednoczone
Los Angeles

Gatunek

trip-hop, downtempo, chillout

Wydawnictwo

Tommy Boy Entertainment

Powiązania

Kid Koala, Lendi Vexer, Handsome Boy Modeling School

Skład
Dan the Automator
Mike Patton
Jennifer Charles
Kid Koala

Życiorys edytuj

Przy nagrywaniu debiutanckiego albumu gościnny udział wzięli Damon Albarn, pod pseudonimem Sir Damien Thorn VII, (wokalista Blur, Gorillaz, The Good, the Bad and the Queen), Prince Paul, pod pseudonimem Chest Rockwell, (właściwie Paul Huston, DJ i producent hip-hopowy, odpowiedzialny m.in. za takie projekty jak Stetsasonic, Handsome Boy Modeling School, Gravediggaz, De La Soul, Kool Keith), Maseo (właściwie Vincent Mason, DJ i producent muzyczny, członek De La Soul)[2] i Afrika Bambaataa (właściwie Kevin Donovan, wokalista i DJ, członek m.in. Time Zone i Native Tongues)[3].
Kwartet ma na koncie jedną płytę: Music to Make Love to Your Old Lady By, nie jest to jednak projekt jednorazowy (muzycy kilkukrotnie zapowiadali nagranie nowego albumu)[4][5].

Dyskografia edytuj

  • Music to Make Love to Your Old Lady By (2001) [pełna nazwa albumu: Nathaniel Merriweather presents… Lovage: Music to Make Love to Your Old Lady By]
  • Music to Make Love to Your Old Lady By: Instrumental Version (2001)

Przypisy edytuj

  1. Okładka płyty w serwisie Discogs
  2. Lovage: Nowy projekt Dana The Automatora, Interia.pl, 20 grudnia 2001 [Dostęp 13.02.2011]
  3. Dave Heaton, Lovage: Music to Make Love to Your Old Lady By, serwis: PopMatters, 23 maja 2002 (ang.), [Dostęp 13.02.2011].
  4. Karina Halle, Wywiad z: Kidem Koala, serwis ConsequenceOfSound (ang.), [Dostęp 13.02.2011]
  5. New Fantômas and Lovage albums in the pipeline, serwis: Rock-A-Rolla (ang.), [dostęp 13.02.2001]