NHK Trophy 2019

NHK Trophy 2019 – szóste, a zarazem ostatnie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 22 do 24 listopada 2019 roku w hali Makomanai Ice Arena w Sapporo.

NHK Trophy
2019
2018 2020
Data 22–24 listopada 2019
Gospodarz Japońska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Japonia Sapporo
Hala Makomanai Ice Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 58
Liczba reprezentacji 11
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Alona Kostorna
Pary sportowe Chińska Republika Ludowa Sui Wenjing
Chińska Republika Ludowa Han Cong
Pary taneczne Francja Gabriella Papadakis
Francja Guillaume Cizeron

W konkurencji solistów zwyciężył Japończyk Yuzuru Hanyū, zaś wśród solistek Rosjanka Alona Kostorna. W parach sportowych triumfowali Chińczycy Sui Wenjing i Han Cong, zaś w parach tanecznych Francuzi Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron.

TerminarzEdytuj

Data Godzina[2] Konkurencja Segment
22 listopada 12:33 UTC+09:00 / 04:33 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
14:20 UTC+09:00 / 06:20 CET Pary sportowe Program krótki
16:55 UTC+09:00 / 08:55 CET Solistki
19:05 UTC+09:00 / 11:05 CET Soliści
23 listopada 12:15 UTC+09:00 / 04:15 CET Pary taneczne Taniec dowolny
14:35 UTC+09:00 / 06:35 CET Pary sportowe Program dowolny
16:50 UTC+09:00 / 08:50 CET Solistki
19:25 UTC+09:00 / 11:25 CET Soliści
24 listopada 12:00 UTC+09:00 / 04:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świataEdytuj

W trakcie zawodów ustanowiono następujące rekordy świata (GOE±5):

Konkurencja Segment Zawodnicy Punkty Data
Pary taneczne Nota łączna   Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 226,61 23 listopada 2019
Taniec dowolny 136,58
Solistki Program krótki   Alona Kostorna 85,04 22 listopada 2019
Pary sportowe   Sui Wenjing / Han Cong 81,27
Pary taneczne Taniec rytmiczny   Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 90,03

WynikiEdytuj

SoliściEdytuj

Poz. Zawodnik Nota łączna[15] SP[16] FS[17]
1   Yuzuru Hanyū 305,05 1 109,34 1 195,71
2   Kévin Aymoz 250,02 2 91,47 3 158,55
3   Roman Sadovsky 247,50 4 78,51 2 168,99
4   Siergiej Woronow 239,05 3 88,63 6 150,42
5   Jason Brown 231,27 8 73,73 4 157,54
6   Sōta Yamamoto 226,27 7 74,88 5 151,39
7   Makar Ignatow 222,45 5 78,47 8 143,98
8   Anton Szulepow 218,38 9 71,76 7 146,62
9   Koshiro Shimada 213,65 6 75,98 10 137,67
10   Tomoki Hiwatashi 207,30 11 64,54 9 142,76
11   Alexei Bychenko 197,63 12 61,97 11 135,66
12   Conrad Orzel 196,34 10 70,35 12 125,99

SolistkiEdytuj

Poz. Zawodniczka Nota łączna[18] SP[19] FS[20]
1   Alona Kostorna 240,00 1 85,04 WR 1 154,96
2   Rika Kihira 231,84 2 79,89 2 151,95
3   Alina Zagitowa 217,99 4 66,84 3 151,15
4   Yuhana Yokoi 189,54 8 62,67 4 126,87
5   Mako Yamashita 189,25 5 65,70 5 123,55
6   Sofja Samodurowa 183,27 7 63,85 6 119,42
7   Lim Eun-soo 172,47 6 65,28 10 107,19
8   Starr Andrews 166,72 9 58,92 9 107,80
9   Karen Chen 165,70 3 67,21 11 98,49
10   Kailani Craine 165,46 10 55,82 8 109,64
11   Maé-Bérénice Méité 159,98 11 49,77 7 110,21
12   Megan Wessenberg 131,73 12 44,78 12 86,95

Pary sportoweEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[21] SP[22] FS[23]
1   Sui Wenjing / Han Cong 226,96 1 81,27 WR 1 145,69
2   Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro 208,49 2 71,21 2 137,28
3   Anastasija Miszyna / Aleksandr Gallamow 203,35 3 69,00 3 134,35
4   Alisa Jefimowa / Aleksandr Korowin 189,34 4 64,94 4 124,40
5   Riku Miura / Ryuichi Kihara 179,94 6 62,41 6 117,53
6   Tarah Kayne / Danny O'Shea 178,73 7 58,70 5 120,03
7   Alexa Scimeca Knierim / Chris Knierim 173,33 5 63,63 8 109,70
8   Nicole Della Monica / Matteo Guarise 171,43 8 57,55 7 113,88

Pary taneczneEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[24] RD[25] FD[26]
1   Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 226,61 WR 1 90,03 WR 1 136,58 WR
2   Aleksandra Stiepanowa / Iwan Bukin 208,81 2 84,07 2 124,74
3   Charlène Guignard / Marco Fabbri 198,06 3 82,13 4 115,93
4   Lilah Fear / Lewis Gibson 193,01 4 76,09 3 116,92
5   Wang Shiyue / Liu Xinyu 183,11 6 74,73 6 108,38
6   Christina Carreira / Anthony Ponomarenko 182,26 5 75,25 7 107,01
7   Sofja Szewczenko / Igor Jeriomienko 178,08 7 69,59 5 108,49
8   Carolane Soucisse / Shane Firus 172,01 9 68,39 8 103,62
9   Lorraine McNamara / Quinn Carpenter 170,21 8 68,80 9 101,41

PrzypisyEdytuj

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating – NHK Trophy 2019, Sapporo / JPN (ang.). ISU, 2019-11-14. [dostęp 2019-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-19)].
  3. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  8. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  14. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-03]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-03)].
  15. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  16. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  17. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  18. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  19. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  20. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  21. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  22. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  23. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  24. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  25. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  26. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].

BibliografiaEdytuj