Otwórz menu główne

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpisjkich w Soczi

Konkurencje w narciarstwie dowolnym podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2014 roku przeprowadzane są w dniach 8–21 lutego 2014 w Krasnej Polanie, oddalonej o 40 km od głównego miasta igrzysk – Soczi, w parku narciarskim Ekstrim-park Roza Chutor. W ramach igrzysk zawodnicy i zawodniczki walczą będą w pięciu konkurencjach: skicrossie, jeździe po muldach, skokach akrobatycznych, half-pipe i slopestyle'u. Po raz pierwszy łącznie rozdanych będzie dziesięć kompletów medali, ponieważ do programu igrzysk dołączył narciarski halfpipe i slopestyle.

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Freestyle skiing pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
ZIO 2010 ZIO 2018
Miejsce Ekstrim-park Roza Chutor
Data 6 – 21 lutego 2014
Liczba konkurencji 10
Narciarstwo dowolne na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Jazda po muldach mężczyźni kobiety
Slopestyle mężczyźni kobiety
Skoki akrobatyczne mężczyźni kobiety
Halfpipe mężczyźni kobiety
Skicross mężczyźni kobiety
Kwalifikacje

KwalifikacjeEdytuj

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Jazda po muldach kobiet Kwalifikacje 18:00 UTC+4 / 15:00 CET
8 lutego Finał 22:00 UTC+4 / 19:00 CET
10 lutego Jazda po muldach mężczyzn Kwalifikacje 18:00 UTC+4 / 15:00 CET
Finał 22:00 UTC+4 / 19:00 CET
11 lutego Slopestyle kobiet Kwalifikacje 10:00 UTC+4 / 7:00 CET
Finał 13:00 UTC+4 / 10:00 CET
13 lutego Slopestyle mężczyzn Kwalifikacje 10:15 UTC+4 / 7:15 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
14 lutego Skoki akrobatyczne kobiet Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
17 lutego Skoki akrobatyczne mężczyzn Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
18 lutego Halfpipe mężczyzn Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
20 lutego Skicross mężczyzn Kwalifikacje 11:45 UTC+4 / 8:45 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Halfpipe kobiet Kwalifikacje 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
21 lutego Skicross kobiet Kwalifikacje 11:45 UTC+4 / 8:45 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET

Zestawienie medalistówEdytuj

WynikiEdytuj

MężczyźniEdytuj

Jazda po muldachEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
  Bilodeau, AlexandreAlexandre Bilodeau   Kanada 26,31
  Kingsbury, MikaëlMikaël Kingsbury   Kanada 24,71 +1,60
  Smyszlajew, AleksandrAleksandr Smyszlajew   Rosja 24,34 +1,97
4. Gagnon, Marc-AntoineMarc-Antoine Gagnon   Kanada 23,35 +2,96
5. Rejcherd, DmitrijDmitrij Rejcherd   Kazachstan 22,80 +3,51
6. Deneen, PatrickPatrick Deneen   Stany Zjednoczone 22,16 +4,15

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
  Joss Christensen   Stany Zjednoczone 95,80
  Gus Kenworthy   Stany Zjednoczone 93,60 +2,20
  Nicholas Goepper   Stany Zjednoczone 92,40 +3,40
4. Andreas Håtveit   Norwegia 91,80 +4,00
5. James Woods   Wielka Brytania 86,60 +9,20
6. Henrik Harlaut   Szwecja 84,40 +11,40
7. Aleksander Aurdal   Norwegia 81,80 +14,00
8. Russell Henshaw   Australia 80,40 +15,40
9. Bobby Brown   Stany Zjednoczone 78,40 +17,40
10. Øystein Bråten   Norwegia 66,40 +29,40

Skoki akrobatyczneEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
  Kusznir, AntonAnton Kusznir   Białoruś 134,50
  Morris, DavidDavid Morris   Australia 110,41
  Zongyang, JiaJia Zongyang   Chińska Republika Ludowa 95,06
4. Guangpu, QiQi Guangpu   Chińska Republika Ludowa 90,00

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
  Wise, DavidDavid Wise   Stany Zjednoczone 92,00
  Riddle, MichealMicheal Riddle   Kanada 90,60
  Rolland, KevinKevin Rolland   Francja 88,60
4. Wells, JosiahJosiah Wells   Nowa Zelandia 85,60
5. Bowman, NoahNoah Bowman   Kanada 82,60
6. Wells, Beau-JamesBeau-James Wells   Nowa Zelandia 80,00
7. Blunck, AaronAaron Blunck   Stany Zjednoczone 79,40
8. Kemppainen, Antti-JussiAntti-Jussi Kemppainen   Finlandia 78,20
9. Sheehan, LyndonLyndon Sheehan   Nowa Zelandia 72,60
10. Valentin, BenoitBenoit Valentin   Francja 61,00

SkicrossEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Chapuis, Jean FrédéricJean Frédéric Chapuis   Francja
  Bovolenta, ArnaudArnaud Bovolenta   Francja
  Midol, JonathanJonathan Midol   Francja
4. Leman, BradyBrady Leman   Kanada
5. Korotkow, JegorJegor Korotkow   Rosja
6. Flisar, FilipFilip Flisar   Słowenia
7. Niederer, ArminArmin Niederer   Szwajcaria
8. Eigler, FlorianFlorian Eigler   Niemcy

KobietyEdytuj

Jazda po muldachEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
  Dufour-Lapointe, JustineJustine Dufour-Lapointe   Kanada 22,44
  Dufour-Lapointe, ChloéChloé Dufour-Lapointe   Kanada 21,66 +0,78
  Kearney, HannahHannah Kearney   Stany Zjednoczone 21,49 +0,95
4. Uemura, AikoAiko Uemura   Japonia 20,66 +1,78
5. Cox, BrittenyBritteny Cox   Australia 19,43 +3,01
6. Outtrim, ElizaEliza Outtrim   Stany Zjednoczone 19,37 +3,07

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
  Howell, DaraDara Howell   Kanada 94,20
  Logan, DevinDevin Logan   Stany Zjednoczone 85,40 +8,80
  Lamarre, KimKim Lamarre   Kanada 85,00 +9,20
4. Segal, AnnaAnna Segal   Australia 77,00 +17,20
5. Dahlström, EmmaEmma Dahlström   Szwecja 75,40 +18,80
6. Tsubota, YukiYuki Tsubota   Kanada 71,60 +22,60
7. Summerhayes, KatieKatie Summerhayes   Wielka Brytania 70,60 +23,60
8. Bertagna, SilviaSilvia Bertagna   Włochy 69,60 +24,60
9. Bhend, EvelineEveline Bhend   Szwajcaria 63,20 +31,00
10. Herman, KeriKeri Herman   Stany Zjednoczone 50,00 +44,20

Skoki akrobatyczneEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Cuper, AłłaAłła Cuper   Białoruś 98,01
  Xu Mengtao   Chińska Republika Ludowa 83,50
  Lassila, LydiaLydia Lassila   Australia 72,12
4. Li Nina   Chińska Republika Ludowa 46,02

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Bowman, MaddieMaddie Bowman   Stany Zjednoczone 89,00
  Martinod, MarieMarie Martinod   Francja 85,40
  Onozuka, AyanaAyana Onozuka   Japonia 83,20
4. Faivre, VirginieVirginie Faivre   Szwajcaria 78,00
5. Kuzma, JaninaJanina Kuzma   Nowa Zelandia 77,00
6. Sigourney, BritaBrita Sigourney   Stany Zjednoczone 76,00
7. Groenewoud, RosalindRosalind Groenewoud   Kanada 74,20
8. Jäger, MirjamMirjam Jäger   Szwajcaria 71,20
9. Drew, AnnalisaAnnalisa Drew   Stany Zjednoczone 66,40
10. Sheehan, AmyAmy Sheehan   Australia 40,60

SkicrossEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
  Thompson, MarielleMarielle Thompson   Kanada
  Serwa, KelseyKelsey Serwa   Kanada
  Holmlund, AnnaAnna Holmlund   Szwecja
4. David, OphélieOphélie David   Francja
5 Näslund, SandraSandra Näslund   Szwecja
6. Ofner, KatrinKatrin Ofner   Austria
7. Crema, KatyaKatya Crema   Australia
8. Smith, FannyFanny Smith   Szwajcaria

BibliografiaEdytuj