Otwórz menu główne

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 9–23 lutego 2018 w Bokwang Phoenix Park w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w dziesięciu konkurencjach: skokach akrobatycznych, jeździe po muldach, skicrossie, halfpipie oraz slopestyle’u kobiet i mężczyzn[1].

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Freestyle skiing pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Bokwang Phoenix Park
Data 9–23 lutego 2018
Liczba konkurencji 10

Spis treści

KwalifikacjeEdytuj

Żeby zakwalifikować się na igrzyska, zawodnik musiał być przynajmniej raz w najlepszej 30 Pucharu Świata 2016/2017 lub na mistrzostwach świata w 2017 roku w danej konkurencji. Musiał uzyskać także wymaganą liczbę punktów FIS[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
9 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) Jazda po muldach kobiet (kwalifikacje)
11:45 (UTC+09:00) / 3:45 (CET) Jazda po muldach mężczyzn (kwalifikacje)
11 lutego 19:30 (UTC+09:00) / 11:30 (CET) Jazda po muldach kobiet (finał)   Justine Dufour-Lapointe
12 lutego 19:30 (UTC+09:00) / 11:30 (CET) Jazda po muldach mężczyzn (finał)   Alexandre Bilodeau
15 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne kobiet (kwalifikacje)   Ałła Cuper
16 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne kobiet (finał)
17 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) Slopestyle kobiet (kwalifikacje)   Dara Howell
13:00 (UTC+09:00) / 5:00 (CET) Slopestyle kobiet (finał)
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne mężczyzn (kwalifikacje)
18 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) Slopestyle mężczyzn (kwalifikacje)   Joss Christensen
13:15 (UTC+09:00) / 5:15 (CET) Slopestyle mężczyzn (finał)
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne mężczyzn (finał)   Anton Kusznir
19 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) Halfpipe kobiet (kwalifikacje)   Maddie Bowman
20 lutego 10:30 (UTC+09:00) / 2:30 (CET) Halfpipe kobiet (finał)
13:00 (UTC+09:00) / 5:00 (CET) Halfpipe mężczyzn (kwalifikacje)
21 lutego 11:30 (UTC+09:00) / 3:30 (CET) Skicross mężczyzn (kwalifikacje)   Jean Frédéric Chapuis
13:15 (UTC+09:00) / 5:15 (CET) Skicross mężczyzn (finał)
22 lutego 11:30 (UTC+09:00) / 3:30 (CET) Halfpipe mężczyzn (finał)   David Wise
23 lutego 11:30 (UTC+09:00) / 3:30 (CET) Skicross kobiet (kwalifikacje)   Marielle Thompson
13:15 (UTC+09:00) / 5:15 (CET) Skicross kobiet (finał)

MedaliściEdytuj

WynikiEdytuj

KobietyEdytuj

Jazda po muldachEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Laffont, PerrinePerrine Laffont   Francja 78,65
  Dufour-Lapointe, JustineJustine Dufour-Lapointe   Kanada 78,56
  Gałyszewa, JulijaJulija Gałyszewa   Kazachstan 77,40
4. Anthony, JakaraJakara Anthony   Australia 75,35
5. Cox, BrittenyBritteny Cox   Australia 75,08
6. Naude, AndiAndi Naude   Kanada DNF

Skoki akrobatyczneEdytuj

Pozycja Nr Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  2 Hanna Huśkowa   Białoruś 96,14
  29 Zhang Xin   Chińska Republika Ludowa 95,52
  12 Kong Fanyu   Chińska Republika Ludowa 70,14
4. 11 Ałła Cuper   Białoruś 59,94
5. 7 Laura Peel   Australia 55,34
6. 17 Madison Olsen   Stany Zjednoczone 47,23

SlopestyleEdytuj

Pozycja Nr Zawodniczka Reprezentacja Zjazdy Najlepszy
1 2 3
  10 Sarah Höfflin   Szwajcaria 83,80 27,80 91,20 91,20
  23 Mathilde Gremaud   Szwajcaria 88,00 29,40 29,40 88,00
  12 Isabel Atkin   Wielka Brytania 68,40 79,40 84,60 84,60
4. 7 Maggie Voisin   Stany Zjednoczone 26,40 37,60 81,20 81,20
5. 3 Johanne Killi   Norwegia 10,20 76,80 54,40 76,80
6. 15 Yuki Tsubota   Kanada 74,40 26,40 40,40 74,40

HalfpipeEdytuj

Pozycja Nr Zawodniczka Reprezentacja Zjazdy Najlepszy
1 2 3
  3 Cassie Sharpe   Kanada 94,40 95,80 42,00 95,80
  7 Marie Martinod   Francja 92,20 92,60 23,20 92,60
  1 Brita Sigourney   Stany Zjednoczone 89,80 88,60 91,60 91,60
4. 6 Annalisa Drew   Stany Zjednoczone 86,80 73,00 90,80 90,80
5. 13 Ayana Onozuka   Japonia 50,80 77,20 82,20 82,20
6. 8 Walerija Diemidowa   Sportowcy z Rosji 79,00 80,60 77,60 80,60

SkicrossEdytuj

Pozycja Nr Zawodniczka Reprezentacja
  2 Kelsey Serwa   Kanada
  3 Brittany Phelan   Kanada
  5 Fanny Smith   Szwajcaria
4. 4 Sandra Näslund   Szwecja

MężczyźniEdytuj

Jazda po muldachEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Kingsbury, MikaëlMikaël Kingsbury   Kanada 86,63
  Graham, MattMatt Graham   Australia 82,57
  Hara, DaichiDaichi Hara   Japonia 82,19
4. Gagnon, Marc-AntoineMarc-Antoine Gagnon   Kanada 77,02
5. Andringa, CaseyCasey Andringa   Stany Zjednoczone 75,50
6. Slåtten, VinjarVinjar Slåtten   Norwegia 33,61

Skoki akrobatyczneEdytuj

Pozycja Nr Zawodnik Reprezentacja Wynik
  6 Ołeksandr Abramenko   Ukraina 128,51
  2 Jia Zongyang   Chińska Republika Ludowa 128,05
  7 Ilja Burow   Sportowcy z Rosji 122,17
4. 16 Pawieł Krotow   Sportowcy z Rosji 103,17
5. 8 Olivier Rochon   Kanada 98,11
6. 15 Stanisłau Hładczenko   Białoruś 92,61

SlopestyleEdytuj

Pozycja Nr Zawodnik Reprezentacja Zjazdy Najlepszy
1 2 3
  2 Øystein Bråten   Norwegia 95,00 46,40 24,00 95,00
  12 Nicholas Goepper   Stany Zjednoczone 59,00 69,00 93,60 93,60
  28 Alex Beaulieu-Marchand   Kanada 81,60 92,40 82,40 92,40
4. 6 James Woods   Wielka Brytania 29,20 91,00 90,00 91,00
5. 7 Teal Harle   Kanada 22,80 25,60 90,00 90,00
6. 5 Evan McEachran   Kanada 89,40 4,40 32,60 89,40

HalfpipeEdytuj

Pozycja Nr Zawodnik Reprezentacja Zjazdy Najlepszy
1 2 3
  2 David Wise   Stany Zjednoczone 17,00 6,40 97,20 97,20
  1 Alex Ferreira   Stany Zjednoczone 92,60 96,00 96,40 96,40
  15 Nico Porteous   Nowa Zelandia 82,40 94,80 30,00 94,80
4. 16 Beau-James Wells   Nowa Zelandia 87,40 52,20 91,60 91,60
5. 6 Noah Bowman   Kanada 89,40 19,20 11,20 89,40
6. 9 Micheal Riddle   Kanada 85,40 26,00 27,40 85,40

SkicrossEdytuj

Pozycja Nr Zawodnik Reprezentacja
  8 Brady Leman   Kanada
  9 Marc Bischofberger   Szwajcaria
  2 Siergiej Ridzik   Sportowcy z Rosji
4. 3 Kevin Drury   Kanada

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Razem
1.   Kanada 4 2 1 7
2.   Stany Zjednoczone 1 2 1 4
  Szwajcaria 1 2 1 4
4.   Francja 1 1 0 2
5.   Norwegia 1 0 0 1
  Ukraina 1 0 0 1
  Białoruś 1 0 0 1
8.   Chiny 0 2 1 3
9.   Australia 0 1 0 1
10.   Olimpijscy sportowcy z Rosji 0 0 2 2
11.   Japonia 0 0 1 1
  Kazachstan 0 0 1 1
  Wielka Brytania 0 0 1 1
  Nowa Zelandia 0 0 1 1

PrzypisyEdytuj

  1. Freestyle Skiing Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Narciarska. [dostęp 2017-12-08].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].

Linki zewnętrzneEdytuj