Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 3–19 lutego 2022 roku w Genting Snow Park (Zhangjiakou) i Big Air Shougang (Pekin). Zawody odbyły się w trzynastu konkurencjach: skokach akrobatycznych, jeździe po muldach, skicrossie, halfpipie, slopestyle’u i big air kobiet i mężczyzn oraz drużynowych skokach akrobatycznych. Rywalizacja drużynowa oraz zawody big air znalazły się w olimpijskim programie narciarstwa dowolnego po raz pierwszy w historii.

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Genting Snow Park, Big Air Shougang

Data

3–19 lutego 2022

Liczba konkurencji

13

TerminarzEdytuj

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 19:30 (UTC+08:00) / 12:30 (CET) Jazda po muldach mężczyzn   Mikaël Kingsbury
6 lutego 19:30 (UTC+08:00) / 12:30 (CET) Jazda po muldach kobiet   Perrine Laffont
8 lutego 10:00 (UTC+08:00) / 3:00 (CET) Big air kobiet -
9 lutego 11:00 (UTC+08:00) / 4:00 (CET) Big air mężczyzn -
10 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Drużynowe skoki akrobatyczne -
14 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Slopestyle kobiet   Sarah Höfflin
14 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne kobiet   Hanna Huśkowa
15 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Slopestyle mężczyzn   Øystein Bråten
16 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne mężczyzn   Ołeksandr Abramenko
17 lutego 14:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Skicross kobiet   Kelsey Serwa
18 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Halfpipe kobiet   Cassie Sharpe
18 lutego 14:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Skicross mężczyzn   Brady Leman
19 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Halfpipe mężczyzn   David Wise

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Wynik   Srebro Wynik   Brąz Wynik
Mężczyźni
Jazda po muldach   Walter Wallberg 83,23   Mikaël Kingsbury 82,18   Ikuma Horishima 81,48
Skoki akrobatyczne   Qi Guangpu 129,00   Ołeksandr Abramenko 116,50   Ilja Burow 114,93
Slopestyle   Alexander Hall 90,01   Nicholas Goepper 86,48   Jesper Tjäder 85,35
Halfpipe   Nico Porteous 93,00   David Wise 90,75   Alex Ferreira 86,75
Big air   Birk Ruud 187,75   Colby Stevenson 183,00   Henrik Harlaut 181,00
Skicross   Ryan Regez   Alex Fiva   Siergiej Ridzik
Kobiety
Jazda po muldach   Jakara Anthony 83,09   Jaelin Kauf 80,28   Anastasija Smirnowa 77,72
Skoki akrobatyczne   Xu Mengtao 108,61   Hanna Huśkowa 107,95   Megan Nick 93,76
Slopestyle   Mathilde Gremaud 86,56   Eileen Gu 86,23   Kelly Sildaru 82,06
Halfpipe   Eileen Gu 95,25   Cassie Sharpe 90,75   Rachael Karker 87,75
Big air   Eileen Gu 188,25   Tess Ledeux 187,50   Mathilde Gremaud 182,50
Skicross   Sandra Näslund   Marielle Thompson   Fanny Smith
Mieszane
Skoki akrobatyczne   Stany Zjednoczone
Ashley Caldwell
Christopher Lillis
Justin Schoenefeld
338,34   Chińska Republika Ludowa
Xu Mengtao
Jia Zongyang
Qi Guangpu
324,22   Kanada
Marion Thénault
Miha Fontaine
Lewis Irving
290,98

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Razem
1.   Chiny 4 2 0 6
2.   Stany Zjednoczone 2 4 2 8
3.   Szwajcaria 2 1 2 5
4.   Szwecja 2 0 2 4
5.   Australia 1 0 0 1
  Norwegia 1 0 0 1
  Nowa Zelandia 1 0 0 1
8.   Kanada 0 3 2 5
9.   Białoruś 0 1 0 1
  Francja 0 1 0 1
  Ukraina 0 1 0 1
12.   Rosyjski Komitet Olimpijski 0 0 3 3
13.   Estonia 0 0 1 1
  Japonia 0 0 1 1

Linki zewnętrzneEdytuj