Plik:Alfred-Grosz - Kežmarok.jpg

Alfred-Grosz_-_Kežmarok.jpg(419 × 575 pikseli, rozmiar pliku: 107 KB, typ MIME: image/jpeg)

Opis

Opis
Slovenčina: Alfréd Grosz, 1885 - 1973) Pedagóg, geograf, horolezec, historikk, publicista. Pôsobil v Kežmarku ako gymnaziálny profesor. Jeho otec bol spoluzakladateľom UKS a to ovplyvnilo aj jeho orientáciu. Do V. T. za horolezeckým výkonom prichádza po prvý raz ako 16-ročný s cieľom vystúpiť na Jastrabiu vežu. Nepodarilo sa, no vytrvalosť a húževnatosť ho postupne zaradili medzi výrazné osobnosti tatranského horolezectva. Má za sebou viac ako stovku prvovýstupov, variant, druhých a tretích priestupov, z nich je osem zimných. Významná je jeho publikačná činnosť. Spolupracoval na tvorbe horolezeckého sprievodcu Vysokými Tatrami s Gyulom Kamarnickým, neskôr s Januszom Chmielowskim a Witoldom Henrykom Paryskim. Sám napísal publikáciu Vysoké Tatry - Dejiny Karpatského spolku a zbierku tatranských povestí. Knihy vyšli v Nemecku. Publikoval mnohé články v regionálnej a odbornej tlači.
Data
Źródło http://himalaya-club.sk/alfred-grosz-1885-kemzarok-1973-kezmarok/alfred-grosz/
Autor AnonimowyUnknown author

Licencja

Public domain
Public domain
Ten plik jest w domenie publicznej w Stanach Zjednoczonych. Dotyczy to prac opublikowanych w Stanach Zjednoczonych, do których prawa autorskie wygasły, często z tego powodu, że pierwsza publikacja nastąpiła przed 1 stycznia 1929. Zobacz szczegóły na tej stronie.

United States
United States
Ten plik może nie być w domenie publicznej poza Stanami Zjednoczonymi (dotyczy to zwłaszcza krajów, które nie stosują zasady krótszego terminu do prac opublikowanych w Stanach Zjednoczonych, np. Kanady, Chin (z wyjątkiem Hong Kongu i Makau), Niemiec, Meksyku i Szwajcarii). Informacje o autorze i roku publikacji są istotne i muszą być uwzględnione. Więcej szczegółów: en:Wikipedia:Public domain i pl:Wikipedia:Prawa autorskie.

Podpisy

Dodaj jednolinijkowe objaśnienie tego, co ten plik pokazuje

Obiekty przedstawione na tym zdjęciu

przedstawia

image/jpeg

ae7e4c1a46baacf0696d9aed9f503f23557b74d9

109 681 bajt

575 piksel

419 piksel

Historia pliku

Kliknij na datę/czas, aby zobaczyć, jak plik wyglądał w tym czasie.

Data i czasMiniaturaWymiaryUżytkownikOpis
aktualny20:01, 16 sty 2014Miniatura wersji z 20:01, 16 sty 2014419 × 575 (107 KB)TatranskyUser created page with UploadWizard

Poniższa strona korzysta z tego pliku:

Globalne wykorzystanie pliku

Ten plik jest wykorzystywany także w innych projektach wiki: