Pomoc:Cofanie zmian

Dla zaawansowanych Te informacje dotyczą redaktorów. Aby z nich skorzystać, zaloguj się lub załóż nowe konto, następnie spełnij wymagania i zgłoś swoją kandydaturę.

Cofanie zmian (ang. rollback) – narzędzie dostępne dla redaktorów do błyskawicznego cofania zmian dokonanych w artykułach. Narzędzia można używać wyłącznie w przypadku oczywistych wandalizmów, ze względu na to, że ta metoda rewertowania nie umożliwia wyjaśnienia powodu cofnięcia zmian w opisie edycji.

Funkcja cofania zmian jest przede wszystkim przydatna do patrolowania ostatnich zmian oraz zmian czekających na przejrzenie.

Nie należy stosować tego narzędzia, gdy
  • edycja została dokonana bez znajomości zasad Wikipedii (jest nieporadna)
  • autor edycji nie miał na celu szkodzenia Wikipedii (zakładamy, że nie miał – chyba że wandalizm jest oczywisty)
  • zachodzi różnica poglądów.

Użycie funkcji CofnijEdytuj

Wybranie linku [cofnij] powoduje cofnięcie wszystkich zmian danego użytkownika do ostatniej wersji autorstwa innego edytora, a także oznaczy tę edycję jako drobną.

Wskazówki dla redaktorówEdytuj

Osobna strona: Pomoc:Rewert.

Redaktorzy, chcąc wycofać zmiany i przywrócić poprzednią wersję, powinni użyć opcji:

  • cofnij” – jeśli wandalizmu dokonał jeden autor; w przeciwnym wypadku dokonane zmiany od czasu ostatniego oznaczenia zostaną wycofane częściowo, a strona wciąż będzie figurować jako oczekująca na przejrzenie
  • anuluj edycję” – jeśli edycji dokonało kilku edytorów (stosowany także w przypadku błędnych pojedynczych edycji, gdy nie są one wandalizmami). Gdy klikniemy anuluj w podglądzie różnic pomiędzy aktualną wersją strony a dowolną jej starszą wersją niepoprzedzającą bezpośrednio najnowszej, zostaniemy przeniesieni do pola edycji tej starszej wersji bez domyślnego opisu zmian, który jednak powinien zostać uzupełniony, natomiast dla pojedynczej edycji przycisk wygeneruje opis zmian, który wskazuje autora zrewertowanej edycji oraz może być edytowany przed opublikowaniem zmiany np. w celu wskazania powodu anulowania edycji czy korekt dokonanych w tej samej edycji
  • wycofaj zmiany” – jeśli edycji dokonało kilku edytorów (lub jeden edytor, jeśli chcemy wycofać tylko część jego edycji, do ostatniej wersji przejrzanej). Ponieważ przycisk ten jest częścią interfejsu oznaczania zmian, dostępny jest tylko wtedy, gdy co najmniej jedna edycja oczekuje na przejrzenie. Wycofuje wszystkie edycje oczekujące na zatwierdzenie, a strona oznaczana jest jako przejrzana; dodawany jest automatycznie możliwy do modyfikacji opis zmian wraz z autorem wersji przywróconej.

By szybko zorientować się, ile osób edytowało od ostatniego oznaczenia strony, można włączyć odpowiedni skrypt poprzez wejście do preferencji, wybranie zakładki „Gadżety” i opcji „Podczas porównywania ostatniej wersji przejrzanej z najnowszą wersją strony pokazuje listę nieoznaczonych wersji, gdy jest ich więcej niż jedna”.

Wskazówki dla administratorówEdytuj

Administratorzy mają możliwość ukrycia automatycznych rewertów; więcej na stronie Wikipedia:Administratorzy.

Przypadkowe użycie narzędzia „cofnij”Edytuj

Osoby mające problem w postaci powtarzających się przypadkowych kliknięć w link [cofnij] mogą włączyć sobie w Preferencjach (zakładka Wygląd) opcję „wyświetl komunikat potwierdzający kliknięcie linku wycofującego edycje” lub skorzystać z podobnego rozwiązania zaproponowanego tutaj: wymuszenie potwierdzenia zamiaru cofnięcia edycji.

Istnieje również możliwość ukrycia linku [cofnij] na stronach Ostatnie zmiany oraz Obserwowane poprzez zaznaczenie odpowiedniej opcji w Preferencjach (zakładka Gadżety, sekcja Przeglądanie stron) i zapisanie zmian.

Aby ukryć przycisk „cofnij” na wszystkich stronach, należy wkleić do swojego common.css następujacy kod CSS:

.mw-rollback-link {
    display:none;
}

Sprawdź też rozwiązania stosowane w Wikipedii anglojęzycznej: Accidental use of rollback.