Otwórz menu główne

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–15 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w czterech konkurencjach: jedynkach, dwójkach i zawodach sztafetowych mężczyzn oraz jedynkach kobiet[1].

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Luge pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Olympic Sliding Centre
Data 10–15 lutego 2018
Liczba konkurencji 4

Spis treści

KwalifikacjeEdytuj

W zawodach wzięło udział 110 zawodników (maksymalnie 37 mężczyzn, 27 kobiet i 17 dwójek). Kwalifikacja opierała się na klasyfikacji pięciu pierwszych zawodach Pucharu Świata 2017/2018. Narodowy komitet olimpijski mógł wystawić maksymalnie 10 reprezentantów (3 mężczyzn i kobiet oraz 2 dwójki). Pozostałe 8 miejsc zostało przekazanych narodowym komitetom olimpijskim, które miały możliwość stworzenia sztafety przez wprowadzenie tych zawodników[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
10 lutego 19:10 (UTC+09:00) / 11:10 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek mężczyzn   Felix Loch
11 lutego 18:50 (UTC+09:00) / 10:50 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek mężczyzn
12 lutego 19:50 (UTC+09:00) / 11:50 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek kobiet   Natalie Geisenberger
13 lutego 19:30 (UTC+09:00) / 11:30 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek kobiet
14 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd dwójek mężczyzn   Tobias Wendl

  Tobias Arlt

15 lutego 21:30 (UTC+09:00) / 13:30 (CET) Sztafeta   Niemcy

MedaliściEdytuj

Linki zewnętrzneEdytuj

PrzypisyEdytuj

  1. Luge Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-11].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Saneczkarska. [dostęp 2017-12-11].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].