Otwórz menu główne

Skate Canada International 2019

Skate Canada International 2019 – drugie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 25 do 27 października 2019 roku w hali Prospera Place w Kelownie[2].

Skate Canada International
2019
2018 2020
Data 25–27 października 2019
Gospodarz Skate Canada
Miejscowość Kanada Kelowna
Hala Prospera Place
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 60
Liczba reprezentacji 14
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Aleksandra Trusowa
Pary sportowe Rosja Aleksandra Bojkowa
Rosja Dmitrij Kozłowskij
Pary taneczne Kanada Piper Gilles
Kanada Paul Poirier
Strona internetowa

W rywalizacji solistów triumfował Japończyk Yuzuru Hanyū, zaś w konkurencji solistek Rosjanka Aleksandra Trusowa. W parach sportowych zwyciężyli Rosjanie Aleksandra Bojkowa i Dmitrij Kozłowskij, zaś w parach tanecznych reprezentanci Kanady Piper Gilles i Paul Poirier.

TerminarzEdytuj

Data Godzina Konkurencja Segment
25 października 11:00 UTC-07:00 / 20:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
12:38 UTC-07:00 / 21:38 CET Solistki Program krótki
16:15 UTC-07:00 / 01:15 CET Pary sportowe
17:42 UTC-07:00 / 02:42 CET Soliści
26 października 11:09 UTC-07:00 / 20:09 CET Pary taneczne Taniec dowolny
13:00 UTC-07:00 / 22:00 CET Solistki Program dowolny
16:55 UTC-07:00 / 01:55 CET Pary sportowe
18:32 UTC-07:00 / 02:32 CET Soliści
27 października 14:00 UTC-07:00 / 22:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świataEdytuj

W trakcie zawodów ustanowiono następujące rekordy świata (GOE±5):

Konkurencja Segment Zawodnicy Punkty Data
Solistki Nota łączna   Aleksandra Trusowa 241,02 26 października 2019
Program dowolny 166,62

WynikiEdytuj

SoliściEdytuj

Poz. Zawodnik Nota łączna[15] SP[16] FS[17]
1   Yuzuru Hanyū 322,59 1 109,60 1 212,99
2   Nam Nguyen 262,77 3 84,08 2 178,69
3   Keiji Tanaka 250,02 5 80,11 3 169,91
4   Camden Pulkinen 244,78 2 89,05 4 155,73
5   Deniss Vasiļjevs 227,40 4 84,01 7 143,39
6   Matteo Rizzo 223,78 9 70,12 5 153,66
7   Nicolas Nadeau 222,33 8 75,22 6 147,11
8   Andriej Łazukin 212,07 6 78,99 12 133,08
9   Julian Zhi Jie Yee 211,63 7 75,64 10 135,99
10   Roman Sadovsky 204,35 11 65,29 8 139,06
11   Paul Fentz 202,24 10 66,32 11 135,92
12   Brendan Kerry 193,77 12 56,75 9 137,02

SolistkiEdytuj

Poz. Zawodniczka Nota łączna[18] SP[19] FS[20]
1   Aleksandra Trusowa 241,02 WR 3 74,40 1 166,62 WR
2   Rika Kihira 230,33 1 81,35 2 148,98
3   You Young 217,49 2 78,22 4 139,27
4   Bradie Tennell 211,31 4 72,92 5 138,39
5   Jewgienija Miedwiediewa 209,62 6 62,89 3 146,73
6   Marin Honda 179,26 10 59,20 6 120,06
7   Kim Ye-lim 176,93 8 61,23 7 115,70
8   Sierafima Sachanowicz 175,97 7 62,63 8 113,34
9   Alexia Paganini 166,20 9 60,68 9 105,52
10   Gabrielle Daleman 164,34 5 63,94 11 100,40
11   Alicia Pineault 161,37 11 57,59 10 103,78
12   Véronik Mallet 147,79 12 51,90 12 95,89

Pary sportoweEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[21] SP[22] FS[23]
1   Aleksandra Bojkowa / Dmitrij Kozłowskij 216,71 1 76,45 1 140,26
2   Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro 208,49 2 75,50 2 132,99
3   Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 202,29 3 73,57 3 128,72
4   Alexa Scimeca Knierim / Chris Knierim 199,57 4 71,28 4 128,29
5   Lubow Iluszeczkina / Charlie Bilodeau 192,47 5 68,62 5 123,85
6   Jessica Calalang / Brian Johnson 181,54 6 62,54 6 119,00
7   Tang Feiyao / Yang Yongchao 170,57 7 62,35 8 108,22
8   Evelyn Walsh / Trennt Michaud 164,66 8 56,09 7 108,57

Pary taneczneEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[24] RD[25] FD[26]
1   Piper Gilles / Paul Poirier 209,01 2 82,58 1 126,43
2   Madison Hubbell / Zachary Donohue 206,31 1 83,21 2 123,10
3   Lilah Fear / Lewis Gibson 195,35 4 76,67 3 118,68
4   Kaitlin Hawayek / Jean-Luc Baker 194,77 3 79,52 4 115,25
5   Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 180,64 5 72,77 5 107,87
6   Marjorie Lajoie / Zachary Lagha 177,53 7 70,50 6 107,03
7   Caroline Green / Michael Parsons 173,82 8 69,00 7 104,82
8   Bietina Popowa / Siergiej Mozgow 173,54 6 71,44 8 102,10
9   Sofja Jewdokimowa / Jegor Bazin 167,39 9 67,20 10 100,19
10   Hayley Sales / Nikolas Wamsteeker 164,27 10 63,06 9 101,21

PrzypisyEdytuj

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. 2019 Skate Canada International (ang.). skatecanada.ca. [dostęp 2019-06-21].
  3. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-09-26)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-09-26)].
  8. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  14. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  15. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  16. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  17. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  18. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  19. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-25)].
  20. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  21. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-27]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  22. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  23. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-27]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  24. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  25. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-25)].
  26. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].

BibliografiaEdytuj