Otwórz menu główne

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 15–17 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w dwóch konkurencjach: zawodach męskich i żeńskich[1].

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Olympic Sliding Centre
Data 15–17 lutego 2018
Liczba konkurencji 2
Skeleton na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
mężczyźni kobiety
Kwalifikacje

KwalifikacjeEdytuj

W zawodach wzięło udział w sumie 50 zawodników (20 kobiet i 30 mężczyzn). Kwalifikacja opierała się rankingu Pucharu Świata 2017/2018 z dnia 14 stycznia 2018 roku. Skeletoniści mogli wziąć udział pod warunkiem spełnienia odpowiednich wymagań[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
15 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 1. i 2. zjazd mężczyzn
16 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 3. i 4. zjazd mężczyzn
20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd kobiet
17 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 3. i 4. zjazd kobiet

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Ślizg mężczyzn   Yun Sung-bin 3:20,55   Nikita Triegubow 3:22,18   Dominic Parsons 3:22,20
Ślizg kobiet   Elizabeth Yarnold 3:27,28   Jacqueline Lölling 3:27,73   Laura Deas 3:27,90

Linki zewnętrzneEdytuj

PrzypisyEdytuj

  1. Skeleton Speed Skating Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Bobsleja i Toboganu. [dostęp 2017-12-13].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].