Otwórz menu główne

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–24 lutego 2018 w Bokwang Phoenix Park w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbędą się w dziesięciu konkurencjach: half-pipe, slalom gigant równoległy, snowboard cross, slopestyle oraz Big Air kobiet i mężczyzn[1]. Konkurencja Big Air będzie rozgrywana po raz pierwszy na igrzyskach olimpijskich.

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Bokwang Phoenix Park
Data 10–24 lutego 2018
Liczba konkurencji 10

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[2].

Data Konkurencja Godzina
10 lutego Slopestyle mężczyzn (kwalifikacje) 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
11 lutego Slopestyle mężczyzn 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
Slopestyle kobiet (kwalifikacje) 13:30 UTC+9 / 05:30 CET
12 lutego Slopestyle kobiet 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
Halfpipe kobiet (kwalifikacje) 13:30 UTC+9 / 5:30 CET
13 lutego Halfpipe kobiet 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
Halfpipe mężczyzn (kwalifikacje) 13:00 UTC+9 / 5:00 CET
14 lutego Halfpipe mężczyzn 10:30 UTC+9 / 02:30 CET
15 lutego Snowboard cross mężczyzn 11:00 UTC+9 / 03:00 CET
16 lutego Snowboard cross kobiet 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
19 lutego Big Air kobiet (kwalifikacje) 09:30 UTC+9 / 01:30 CET
21 lutego Big Air mężczyzn (kwalifikacje) 09:30 UTC+9 / 01:30 CET
22 lutego Slalom gigant równoległy kobiet (kwalifikacje) 12:00 UTC+9 / 04:00 CET
Slalom gigant równoległy mężczyzn (kwalifikacje)
23 lutego Big Air kobiet 09:30 UTC+9 / 01:30 CET
24 lutego Big Air mężczyzn 10:00 UTC+9 / 02:00 CET
Slalom gigant równoległy kobiet 12:00 UTC+9 / 04:00 CET
Slalom gigant równoległy mężczyzn

Zestawienie medalistówEdytuj

WynikiEdytuj

MężczyźniEdytuj

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
  Redmond Gerard   Stany Zjednoczone 87,16
  Maxence Parrot   Kanada 86,00
  Mark McMorris   Kanada 85,20
4. Ståle Sandbech   Norwegia 81,01
5. Carlos Garcia Knight   Nowa Zelandia 78,60
6. Marcus Kleveland   Norwegia 77,76
7. Tyler Nicholson   Kanada 76,41
8. Torgeir Bergrem   Norwegia 75,80
9. Niklas Mattsson   Szwecja 74,71
10. Seppe Smits   Belgia 69,03

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
  Shaun White   Stany Zjednoczone 97,75
  Ayumu Hirano   Japonia 95,25
  Scotty James   Australia 92,00
4. Ben Ferguson   Stany Zjednoczone 90,75
5. Patrick Burgener   Szwajcaria 89,75
6. Chase Josey   Stany Zjednoczone 88,00
7. Raibu Katayama   Japonia 87,00
8. Jake Pates   Stany Zjednoczone 82,25
9. Jan Scherrer   Szwajcaria 80,50
10. Kent Callister   Australia 62,00

SnowcrossEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Pierre Vaultier   Francja
  Jarryd Hughes   Australia
  Regino Hernández   Hiszpania
4. Nick Baumgartner   Stany Zjednoczone
5. Mick Dierdorff   Stany Zjednoczone
6. Alex Pullin   Australia
7. Alessandro Hämmerle   Austria
8. Martin Nörl   Niemcy
9. Anton Lindfors   Finlandia
10. Cameron Bolton   Australia

KobietyEdytuj

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Jamie Anderson   Stany Zjednoczone 83,00
  Laurie Blouin   Kanada 76,33
  Enni Rukajärvi   Finlandia 75,38
4. Silje Norendal   Norwegia 73,91
5. Jessika Jenson   Stany Zjednoczone 72,26
6. Hailey Langland   Stany Zjednoczone 71,80
7. Sina Candrian   Szwajcaria 66,35
8. Sofia Fiedorowa   Rosja 65,73
9. Yuka Fujimori   Japonia 63,73
10. Elena Könz   Szwajcaria 59,00

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
  Chloe Kim   Stany Zjednoczone 98,25
  Liu Jiayu   Chińska Republika Ludowa 89,75
  Arielle Gold   Stany Zjednoczone 85,75
4. Kelly Clark   Stany Zjednoczone 83,50
5. Cai Xuetong   Chińska Republika Ludowa 76,50
6. Haruna Matsumoto   Japonia 70,00
7. Queralt Castellet   Hiszpania 67,75
8. Sena Tomita   Japonia 63,00
9. Mirabelle Thovex   Francja 50,50
10. Sophie Rodriguez   Francja 48,25

SnowcrossEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Michela Moioli   Włochy
  Julia Mabileau   Francja
  Eva Samková   Czechy
4. Lindsey Jacobellis   Stany Zjednoczone
5. Chloé Trespeuch   Francja
6. Aleksandra Żekowa   Bułgaria
7. Charlotte Bankes   Francja
8. Raffaella Brutto   Włochy
9. Tess Critchlow   Kanada
10. Nelly Moenne-Loccoz   Francja

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Razem
1.   Stany Zjednoczone 4 2 1 7
2.   Kanada 1 2 1 4
3.   Francja 1 1 0 2
4.   Czechy 1 0 1 2
5.   Włochy 1 0 0 1
  Austria 1 0 0 1
  Szwajcaria 1 0 0 1
8.   Australia 0 1 1 2
  Niemcy 0 1 1 2
10.   Japonia 0 1 0 1
  Chińska Republika Ludowa 0 1 0 1
  Korea Południowa 0 1 0 1
13.   Hiszpania 0 0 1 1
  Finlandia 0 0 1 1
  Wielka Brytania 0 0 1 1
  Nowa Zelandia 0 0 1 1
  Słowenia 0 0 1 1

PrzypisyEdytuj

  1. Snowboarding Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2018-01-15].
  2. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-11-30].