Otwórz menu główne

Zmiany

Usunięty 1 bajt, 2 lata temu
m
''Profesor Pfannenstiel zapytał: "A co powiedział [[Führer]]?" Globocnik który jest obecnie dowódcą [[Schutzstaffel|SS]] i policji w [[Triest|Trieście]] na wybrzeżu [[Morze Adriatyckie|Adriatyku]], odpowiedział: "Cała [[Endlösung|akcja]] musi być realizowana szybciej!" Ministerialny dyrektor dr Herbert Lindner z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych zasugerował: "Czy nie będzie lepiej palić ciała zamiast je grzebać? Czy następne pokolenia nie mogą mieć innego zdania w tej sprawie od nas?" Wtedy odpowiedział Globocnik: "Ależ Panowie, jeśli będziemy kiedykolwiek zastąpieni przez pokolenie tchórzliwe i słabe, które nie zrozumie naszej pracy, tak ważnej i jakże potrzebnej, wówczas Panowie, [[narodowy socjalizm]] będzie zbyteczny. W przeciwnym razie powinniśmy grzebać tablice z brązu (wraz z ciałami) na których przyznalibyśmy się że to my, my którzy mieliśmy odwagę zrealizować to ogromne zadanie." [[Adolf Hitler|Hitler]] na to odpowiedział: "Globocnik, pan to powiedział, ale to jest też moje zdanie."
 
''Następnego dnia pojechaliśmy do [[Bełżec|Bełżca]]. Jest tam mała stacyjka na uboczu z dwiema rampami u podnóża wzgórza, na północ od drogi i linii kolejowej [[Lublin]]-[[Lwów]]. Na południe od stacji niedaleko głównej drogi, znajduje się kilka budynków opatrzonych wspólnychwspólnym szyldem "Biura [[Waffen-SS]]-[[Bełżec]]". Globocnik przedstawił mnie [[Wykaz stopni w SS|Hauptsturmführerowi]] [[Schutzstaffel|SS]] Obermeyerowi, który pokazał mi instalacje.
 
''Tego dnia jeszcze nie było zgonów, ale w całej okolicy, nawet na głównej drodze, smród był okropny. Za małą stacją stał barak sporej wielkości, z szyldem nad drzwiami "Przebieralnia". Było w nim okienko podpisane "Kosztowności" oraz obszerne pomieszczenie z około setką krzeseł na których strzyżono ludziom włosy. Za tym pomieszczeniem było przejście, długie na 150 [[metr|m]], prowadzące do innego budynku. Przejście to otoczono drutem kolczastym z obu stron. Tablica informowała, że przejście to prowadzi do łaźni i do pomieszczeń z inhalacją. Przed nami stał budynek łaźni. Po lewej i prawej stronie łaźni znajdowały się kwiaty zasadzone w dużych betonowych donicach.
6195

edycji