Wikipedia:Usuwanie wersji: Różnice pomiędzy wersjami

Usunięte 38 bajtów ,  3 lata temu
m
drobne redakcyjne, drobne merytoryczne
m (drobne redakcyjne)
m (drobne redakcyjne, drobne merytoryczne)
'''Usuwanie wersji''' – narzędzie pozwalające usuwać pojedyncze wersje z historii edycji i operacji. Dostępne jest dla [[Wikipedia:Administratorzy|administratorów]] jako <code>deleterevision</code>.
 
Uprawnienie do usuwania wersji nie powinno być mylone z uprawnieniem ''[[Wikipedia:rewizorzy|oversight]]'' (pod linkiem można znaleźć szczegółowe informacje na temat tego uprawnienia). Najogólniej mówiąc pierwsze służy do usuwania treści, które są obraźliwe, [[Wulgaryzm|wulgarne]] lub mogą być niezgodne z prawem. Natomiast ''oversight'' ukrywa treści, do których dostęp powinna mieć jak najmniejsza liczba osób, przykłademw takichtym treściadres jest adresmiejsca zamieszkania, numer telefonu, [[PESEL]], dane osobowe osobykogoś występującejwystępującego anonimowo, które zostały ujawnione wbrew jejjego woli, a także informacje mogące być [[zniesławienie]]m.
 
W celu usunięcia całej strony należy postępować zgodnie z [[Wikipedia:Zasady ekspresowego kasowania|zasadami ekspresowego kasowania]].
# {{anchor|4}}skryptów i innych działań technicznych zakłócających możliwość czytania strony.
 
Ponadto w [[Specjalna:Rejestr|rejestrze operacji]] nie należy wykonywać żadnych usunięć. Każdy użytkownik powinien mieć swobodny dostęp do operacjidziałań przeprowadzanych przez innych użytkowników. Przypadki szczególne należy zgłaszać rewizorom, którzy mogą ukryćukryją przed wszystkimiogółem operację budzącą zastrzeżenia (np. usunięcieusuną stronystronę o tytule zawierającym czyjś adres zamieszkaniamiejsca wikipedystyzamieszkania).
 
== Szczegóły techniczne ==
25 535

edycji