Transmitancja uchybowa: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 17 bajtów ,  12 lat temu
lit., drobne redakcyjne
m (MalarzBOT: {{DoPracowania}} przeniesiono do {{Dopracować}})
(lit., drobne redakcyjne)
{{Dopracować}}
 
'''Transmitancja uchybowa''' ''Gu(s)'' jest równa stosunkowi transformat uchybu regulacji ''e(s)'' do wartości zadanej ''x(s)'', czyli :
 
::<math>G_u(s) = \frac{e(s)}{x(s)} = \frac{1}{1+G_0(s)}</math>
 
gdzie:
gdzie: ''Go(s)'' - transmitancja układu otwartego, to jest takiego z rozwartym [[sprzężenie zwrotne|sprzeżeniemsprzężeniem zwrotnym]].
 
Uchyb regulacji ''e'' to różnica miedzymiędzy [[sygnał]]em zadanym ''x'', czyli żądaną wartością wielkości regulowanej a wielkością regulowaną ''y'': ''e(t) = x(t) – y(t)''
 
[[Uchyb regulacji]] ''e(t)'' można przedstawić przy pomocy dwóch składowych:
 
:<math>e(t) = e_p(t) + e_{ust}\,</math>
 
gdzie:
gdzie: ''e<sub>p</sub>'' - składowa przejściowa uchybu, ''e<sub>ust</sub>'' - [[uchyb ustalony]]
:''e<sub>ust</sub>'' – [[uchyb ustalony]].
 
::<math>e_{ust} = \lim_{t \to \infty} e(t) = \lim_{s \to 0} s e(s)</math>
 
Znając transmitancję uchybową oraz transformatę sygnału zadanego można wyznaczyć transformatę uchybu regulacji. Jest ona równa ''e(s) = x(s)·Gu(s)''