Król (szachy): Różnice pomiędzy wersjami

Usunięte 2 bajty ,  7 lat temu
m
WPCleaner v1.34 - przy użyciu WP:CHECK (Nieprawidłowo rozpoczęty szablon)
(drobne techniczne)
m (WPCleaner v1.34 - przy użyciu WP:CHECK (Nieprawidłowo rozpoczęty szablon))
-->|Ruchy króla
}}
}}'''Król''' – figura w [[Szachy|szachach]]. W tradycyjnym początkowym ustawieniu bierek król znajduje się pomiędzy [[Hetman (szachy)|hetmanem]] i królewskim [[Goniec (szachy)|gońcem]], na pierwszej (ósmej) linii. W notacji algebraicznej król białych znajduje się na polu '''e1''', król czarnych na '''e8'''. Król jest specyficzną figurą, ponieważ zasadniczym celem przeciwnika jest jego osaczenie.
 
Król może poruszać się o jedno pole w dowolnym kierunku (pionowo, poziomo lub na ukos), nie może jednak wejść na pole atakowane przez bierkę przeciwnika. Jak wszystkie inne bierki, król bije bierkę przeciwnika wchodząc na pole przez nią zajmowane (z zastrzeżeniem, że nie może to pole być atakowane przez inną bierkę przeciwnika). Król może również wykonać specyficzne posunięcie, zwane [[Roszada|roszadą]].
186 891

edycji