Transmitancja uchybowa: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 11 bajtów ,  2 lata temu
m
m (drobne redakcyjne, drobne techniczne)
m (WP:SK+Bn)
 
{{Dopracować|źródła=2011-04}}
'''Transmitancja uchybowa''' <math>G_u(s)</math> – równa stosunkowi transformat uchybu regulacji <math>e(s)</math> do wartości zadanej <math>x(s),</math>, czyli:
:: <math>G_u(s) = \frac{e(s)}{x(s)} = \frac{1}{1+G_0(s)},</math>
 
gdzie:
: <math>G_0(s)</math> – [[transmitancja operatorowa|transmitancja]] [[układ otwarty (automatyka)|układu otwartego]], czyli z rozwartym [[sprzężenie zwrotne|sprzężeniem zwrotnym]].
 
Uchyb regulacji <math>e</math> to różnica między [[sygnał]]em zadanym <math>x,</math>, czyli żądaną wartością wielkości regulowanej, a wielkością regulowaną <math>y{:}</math>:
:: <math>e(t) = x(t) - y(t).</math>
 
[[Uchyb regulacji]] <math>e(s)</math> można przedstawić przy pomocy dwóch składowych:
:: <math>e(t) = e_p(t) + e_{ust}\,</math>
 
gdzie:
:<math>e(t) = e_p(t) + e_{ust}\,</math>
: <math>e_p</math> – składowa przejściowa uchybu,
gdzie:
: <math>e_{ust}</math> – [[uchyb ustalony]], przy czym: <math>e_{ust} = \lim_{t \to \infty} e(t) = \lim_{s \to 0} s e(s).</math>.
:<math>e_p</math> – składowa przejściowa uchybu,
:<math>e_{ust}</math> – [[uchyb ustalony]], przy czym: <math>e_{ust} = \lim_{t \to \infty} e(t) = \lim_{s \to 0} s e(s)</math>.
 
Znając transmitancję uchybową oraz transformatę sygnału zadanego, można wyznaczyć transformatę uchybu regulacji. Jest ona równa:
:: <math>e(s) = x(s)\cdot G_u(s).</math>.
 
[[Kategoria:Teoria sterowania]]