Teoria deskrypcji: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 120 bajtów ,  1 rok temu
Usunięcie błędów, poprawa stylu.
m (int.)
(Usunięcie błędów, poprawa stylu.)
{{Dopracować|definicja=2016-03|źródła=2016-03}}
'''Teoria deskrypcji''' jest m.in. pewną teorią parafrazowania zdań zawierających deskrypcje określone – czyli takie nazwy, które mogą stać w podmiocie i orzeczeniuorzeczniku zdania o postaci „A jest B” (orzecznikowego) – oraz w intencji mówiącego mają odnosić się dokładnie do dokładnie jednego przedmiotu), np.:
* „Obecny król Francji”
* „Autor ‘Lalki’”
Przykład:
 
; Zdanie [Z1] – "Obecny król Francji jest łysy"
 
# Predykaty:
# Predykaty: „x jest obecnym królem Francji” (x jest OKF), „x jest łysy” (to nie jest wyrażenie deskryptywne).
#* „x jest obecnym królem Francji” (x jest OKF),
# Predykaty: „x jest obecnym królem Francji” (x jest OKF),* „x jest łysy” (to nie jest wyrażenie deskryptywne).
# Warunki:
#* Istnienia (Istnieje przynajmniej jeden obecny król Francji): (Ex∃x) (x jest OKF)
#* Jedyności (Istnieje co najwyżej jeden obecny król Francji): (x∀x)(y∀y) (x jest OKF & y jest OKF → x=y)
# Oraz dodatkowe zdanie wynikające z formy logicznej (1) – „Cokolwiek jest OKF, ma cechę bycia łysym”[Z1]:
#* „Cokolwiek jest OKF, ma cechę bycia łysym”: (x∀x) (x jest OKF → x jest łyse)
# Zdanie [Z2] ma zatem następującą formę: (Ex) (x jest OKF) & (x)(y)(x jest OKF & y jest OKF → x=y) & (x)(x jest OKF → x jest łyse)
#* (Ex) (x jest OKF) & (∀x)(∀y) (x jest OKF & y jest OKF → x=y) & (∀x) (x jest OKF → x jest łyse)
 
Inny przykład:
 
; Zdanie [Z1] – "Prus jest autorem ‘Lalki’"
 
# Predykaty:
# Predykaty:* „x jest autorem ‘Lalki’” („x jest AL.”).
# Do tego imię własne: Prus (stała np. a) .
#* Prus (stała np. a) .
# Warunki:
#* Istnienia (Istnieje przynajmniej jeden autor ‘Lalki’): (Ex∃x) (x jest AL)
#* Jedyności (Istnieje co najwyżej jeden autor ‘Lalki’): (x∀x)(y∀y) (x jest AL & y jest AL → x=y)
# Oraz dodatkowe zdanie wynikające z formy logicznej (3) – „Cokolwiek jest AL jest identyczne z Prusem”[Z1]: (x)(x jest AL → x = a)
#* „Cokolwiek jest AL jest identyczne z Prusem”: (∀x) (x jest AL → x = a)
# Zdanie [Z2] ma formę koniunkcji tych trzech zdań.
 
177

edycji