Otwórz menu główne

Məhəmməd Əbdülhəmidov

azerski bokser

Məhəmməd Əziz oğlu Əbdülhəmidov (ur. 16 listopada 1986 w Machaczkale) – azerski bokser, uczestnik igrzysk olimpijskich w 2012.

Məhəmməd Əbdülhəmidov
Data i miejsce urodzenia 16 listopada 1986
Machaczkała,  Dagestan
Obywatelstwo azerskie
Kategoria wagowa kogucia
Klub Baku Fires

W 2005 został wicemistrzem Rosji[1]. Rok później na tych samych zawodach zajął trzecią pozycję[1]. W 2007 ponownie uplasował się na drugim miejscu[1], a w następnym roku wygrał[1]. W 2010 został mistrzem Azerbejdżanu[1]. W tym samym roku zajął siódmą lokatę na mistrzostwach Europy[1].

Zawody na igrzyskach w 2012 rozpoczął od drugiej rundy (w pierwszej miał wolny los)[2]. W pierwszej walce jego rywalem był Japończyk Satoshi Shimizu. Pojedynek ten zakończył się skandalem, gdyż w wyniku kontrowersyjnych decyzji sędziowskiej zwycięzcą został Azer[3][4], jednakże po odwołaniu Japończyka werdykt został zmieniony[5][6][7][8][9]. Ponadto otrzymał on 500 dolarów odszkodowania za wcześniejsze decyzje[10].

PrzypisyEdytuj

  1. a b c d e f Magomed Abdulhamidov (ang.). aiba-london2012.com. [dostęp 2013-09-01].
  2. Boxing at the 2012 London Summer Games: Men's Bantamweight Round One (ang.). sports-reference.com. [dostęp 2013-09-01].
  3. Radhika Seth: Olympics Controversy: Japan appeals after Satoshi Shimizu’s boxing loss (ang.). japandailypress.com, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-02].
  4. Kevin Mitchell: London 2012: more boos as boxer is knocked down five times but wins (ang.). theguardian.com, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-01].
  5. Olympics boxing: Japan win appeal after controversial loss (ang.). bbc.co.uk, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-01].
  6. Jake Donovan: Satoshi Shimizu Receives Justice From The AIBA (ang.). boxingscene.com. [dostęp 2013-09-02].
  7. Şatori Şimizu və Məhəmməd Əbdülhəmidov arasında keçirilən görüşün baş hakimi evə göndərilib (azer.). idmantv.az, 2012-08-03. [dostęp 2013-09-01].
  8. 提訴認め、清水の勝利に 国際ボクシング連盟 (jap.). sanspo.com, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-02].
  9. ダウン3度認め、清水がRSC勝ち (jap.). nikkansports.com, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-02].
  10. Controversial Shimizu boxing defeat overturned leaving referee facing action (ang.). dailymail.co.uk, 2012-08-02. [dostęp 2013-09-01].

Linki zewnętrzneEdytuj