Król (szachy): Różnice pomiędzy wersjami

Usunięte 21 bajtów ,  7 lat temu
m
Wycofano edycje użytkownika 78.154.69.48 (dyskusja). Autor przywróconej wersji to Dexbot.
(zmiana)
m (Wycofano edycje użytkownika 78.154.69.48 (dyskusja). Autor przywróconej wersji to Dexbot.)
}}'''Król''' – figura w [[Szachy|szachach]]. W tradycyjnym początkowym ustawieniu bierek król znajduje się pomiędzy [[Hetman (szachy)|hetmanem]] i królewskim [[Goniec (szachy)|gońcem]], na pierwszej (ósmej) linii. W notacji algebraicznej król białych znajduje się na polu '''e1''', król czarnych na '''e8'''. Król jest specyficzną figurą, ponieważ zasadniczym celem przeciwnika jest jego osaczenie.
 
Król może poruszać się o jedno pole w dowolnym kierunku, oraz bić jak konik (pionowo, poziomo lub na ukos), nie może jednak wejść na pole atakowane przez bierkę przeciwnika. Jak wszystkie inne bierki, król bije bierkę przeciwnika wchodząc na pole przez nią zajmowane (z zastrzeżeniem, że nie może to pole być atakowane przez inną bierkę przeciwnika). Król może również wykonać specyficzne posunięcie, zwane [[Roszada|roszadą]].
 
Jeśli król jest atakowany przez bierkę (bierki) przeciwnika, mówi się, że jest ''w szachu'' lub jest ''szachowany''. W takiej sytuacji gracz ma obowiązek bronić króla (nie może wykonać innego ruchu) przez przesunięcie go na inne pole, zbicie atakującej bierki przeciwnika lub przesłonięcie ataku własną bierką. W odróżnieniu od innych bierek król nie może szachować króla przeciwnika.