Otwórz menu główne

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–25 lutego 2018 w Daegwallyeong-myeon, w Korei Południowej. Podczas trwania imprezy zawodnicy i zawodniczki będą rywalizować w 12 konkurencjach: biegu indywidualnym, łączonym, masowym i sprincie oraz w sprincie drużynowym i biegu drużynowym kobiet i mężczyzn[1].

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Daegwanryeong-myeon, Alpensia Cross-Country Centre
Data 10 – 25 lutego 2018
Liczba konkurencji 12

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[2].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
10 lutego 16.15 (UTC+09:00) / 8.15 (CET) Bieg łączony kobiet (7,5 km + 7,5 km)   Marit Bjørgen
11 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Bieg łączony mężczyzn (15 km + 15 km)   Dario Cologna
13 lutego 17.30 (UTC+09:00) / 9.30 (CET) Sprint stylem klasycznym kobiet i mężczyzn   Maiken Caspersen Falla

  Ola Vigen Hattestad

15 lutego 15.30 (UTC+09:00) / 7.30 (CET) Bieg indywidualny stylem dowolnym kobiet (10 km)   Justyna Kowalczyk
16 lutego 15.00 (UTC+09:00) / 7.00 (CET) Bieg indywidualny stylem dowolnym mężczyzn (15 km)   Dario Cologna
17 lutego 18.30 (UTC+09:00) / 10.30 (CET) Sztafeta kobiet (4 × 5 km)   Szwecja
18 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Sztafeta mężczyzn (4 × 10 km)   Szwecja
21 lutego 17.00 (UTC+09:00) / 9.00 (CET) Sprint drużynowy stylem dowolnym kobiet i mężczyzn   Norwegia

  Finlandia

24 lutego 14.00 (UTC+09:00) / 6.00 (CET) Bieg masowy stylem klasycznym mężczyzn (50 km)   Ilja Czernousow
25 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Bieg masowy stylem klasycznym kobiet (30 km)   Marit Bjørgen

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Bieg łączony kobiet   Charlotte Kalla 40:44.9   Marit Bjørgen 40:52.7   Krista Pärmäkoski 40:55.0
Bieg łączony mężczyzn   Simen Hegstad Krüger 1:16:20,0   Martin Johnsrud Sundby 1:16:28,0   Hans Christer Holund 1:16:29,9
Sprint kobiet   Stina Nilsson 3:03.84   Maiken Caspersen Falla 3:06.87   Julija Biełorukowa 3:07.21
Sprint mężczyzn   Johannes Høsflot Klæbo 3:05,75   Federico Pellegrino 3:07,09   Aleksandr Bolszunow 3:07,11
Bieg indywidualny kobiet   Ragnhild Haga 25:00,5   Charlotte Kalla 25:20,8   Marit Bjørgen
  Krista Pärmäkoski
25:32,4
Bieg indywidualny mężczyzn   Dario Cologna 33:43,9   Simen Hegstad Krüger 34:02,2   Dienis Spicow 34:06,9
Sztafeta kobiet   Norwegia

Ingvild Flugstad Østberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ragnhild Haga

Marit Bjørgen

51:24,3   Szwecja

Anna Haag

Charlotte Kalla

Ebba Andersson

Stina Nilsson

51:26,3   Olimpijki z Rosji

Natalja Niepriajewa

Julija Biełorukowa

Anastasija Siedowa

Anna Nieczajewska

52:07,6
Sztafeta mężczyzn   Norwegia

Didrik Tønseth

Martin Johnsrud Sundby

Simen Hegstad Krüger

Johannes Høsflot Klæbo

1:33:04,9   Olimpijczycy z Rosji

Andriej Łarkow

Aleksandr Bolszunow

Aleksiej Czerwotkin

Dienis Spicow

1:33:14,3   Francja

Jean-Marc Gaillard

Maurice Manificat

Clément Parisse

Adrien Backscheider

1:33:41,8
Sprint drużynowy kobiet   Stany Zjednoczone

Kikkan Randall

Jessica Diggins

15:56,47   Szwecja

Charlotte Kalla

Stina Nilsson

15:56,66   Norwegia

Marit Bjørgen

Maiken Caspersen Falla

15:59,44
Sprint drużynowy mężczyzn   Norwegia

Martin Johnsrud Sundby

Johannes Høsflot Klæbo

15:56,26   Olimpijczycy z Rosji

Dienis Spicow

Aleksandr Bolszunow

15:57,97   Francja

Maurice Manificat

Richard Jouve

15:58,28
Bieg masowy kobiet   Marit Bjørgen 1:22:17,6   Krista Pärmäkoski 1:24:07,1   Stina Nilsson 1:24:16,5
Bieg masowy mężczyzn   Iivo Niskanen 2:08:22,1   Aleksandr Bolszunow 2:08:40,1   Andriej Łarkow 2:10:59,6

WynikiEdytuj

KobietyEdytuj

Bieg łączonyEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas Strata
  Charlotte Kalla   Szwecja 40:44,9
  Marit Bjørgen   Norwegia 40:52,7 +7,8
  Krista Pärmäkoski   Finlandia 40:55,0 +10,1
4. Ebba Andersson   Szwecja 40:55,8 +10,9
5. Jessica Diggins   Stany Zjednoczone 40:59,6 +14,7
6. Nathalie von Siebenthal   Szwajcaria 41:02,5 +17,6
7. Teresa Stadlober   Austria 41:11,5 +26,6
8. Natalja Niepriajewa   OAR 41:17,9 +33,0
9. Heidi Weng   Norwegia 41:25,6 +40,7
10. Stina Nilsson   Szwecja 41:33,8 +48,9

MężczyźniEdytuj

Bieg łączonyEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
  Simen Hegstad Krüger   Norwegia 1:16:20,0
  Martin Johnsrud Sundby   Norwegia 1:16:28,0 +8,0
  Hans Christer Holund   Norwegia 1:16:29,9 +9,9
4. Dienis Spicow   OAR 1:16:32,7 +12,7
5. Maurice Manificat   Francja 1:16:34,2 +14,2
6. Dario Cologna   Szwajcaria 1:16:45,1 +25,1
7. Andrew Musgrave   Wielka Brytania 1:16:45,7 +25,7
8. Alex Harvey   Kanada 1:16:53,4 +33,4
9. Martin Jakš   Czechy 1:16:53,8 +33,8
10. Johannes Høsflot Klæbo   Norwegia 1:17:03,4 +43,4

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Razem
1.   Norwegia 5 4 2 11
2.   Szwecja 2 2 0 4
3.   Szwajcaria 1 0 0 1
4.   Olimpijscy sportowcy z Rosji 0 1 4 5
5.   Włochy 0 1 0 1
6.   Finlandia 0 0 2 2
7.   Francja 0 0 1 1

Linki zewnętrzneEdytuj

PrzypisyEdytuj

  1. Cross-Country Skiing Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-01].
  2. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-11-30].