Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 8–17 lutego 2022 roku w Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Center w Zhangjiakou. Zawody odbyły się w trzech konkurencjach: zawodach indywidualnych metodą Gundersena na dużej skoczni (HS 140), zawodach indywidualnych metodą Gundersena na normalnej skoczni (HS 106) oraz zawodach drużynowych na dużej skoczni.

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Daegwanryeong-myeon, Zhangjiakou

Data

8 – 17 lutego 2022

Liczba konkurencji

3

TerminarzEdytuj

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
9 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 09:00 (CET) Skocznia normalna   Eric Frenzel
19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) 10 km
15 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 09:00 (CET) Skocznia duża   Johannes Rydzek
18:30 (UTC+08:00) / 11:30 (CET) 10 km
17 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 09:00 (CET) Skocznia duża   Niemcy
19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) 4 x 5 km

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Skocznia normalna/10 km   Vinzenz Geiger 25:07,7   Jørgen Graabak 25:08,5   Lukas Greiderer 25:14,3
Skocznia duża/10 km   Jørgen Graabak 27:13,3   Jens Lurås Oftebro 27:13,7   Akito Watabe 27:13,9
Drużynowo   Norwegia

Espen Bjørnstad

Espen Andersen

Jens Lurås Oftebro

Jørgen Graabak

50:45,1   Niemcy

Manuel Faißt

Julian Schmid

Eric Frenzel

Vinzenz Geiger

51:40,0   Japonia

Yoshito Watabe

Hideaki Nagai

Akito Watabe

Ryōta Yamamoto

51:40,3

Linki zewnętrzneEdytuj