Otwórz menu główne

Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny) – kaplica usytuowana przy ul. Bolesława Krysiewicza na obszarze Centrum Poznania.

Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Distinctive emblem for cultural property.svg A-478 z 26.02.2003
Kaplica
Ilustracja
Widok ogólny
Państwo  Polska
Miejscowość Poznań
Adres ul. Bolesława Krysiewicza 7/8
Wyznanie katolicyzm
Kościół rzymskokatolicki
Wezwanie św. Józefa
Położenie na mapie Poznania
Mapa lokalizacyjna Poznania
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Położenie na mapie Polski
Mapa lokalizacyjna Polski
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Położenie na mapie województwa wielkopolskiego
Mapa lokalizacyjna województwa wielkopolskiego
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Kaplica św. Józefa (Świętej Rodziny)
Ziemia52°24′16,72″N 16°55′47,39″E/52,404644 16,929831

Pierwotnie pod wezwaniem św. Józefa, następnie Świętej Rodziny. W 2017 przywrócono początkową nazwę. Usytuowana na terenie szpitala dziecięcego im. Bolesława Krysiewicza. Wzniesiona na działce obok budynku szpitala w latach 1903–1904 w stylu eklektycznym, według projektu architekta Rogera Sławskiego. Obecnie jest własnością Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego ẚ Paulo.

ArchitekturaEdytuj

Kaplica została wybudowana w stylu neoromańskim na rzucie prostokąta, jednonawowa, przykryta dachem dwuspadowym. Od strony północno-zachodniej niższa bryła prezbiterium, przykryta dachem trójspadowym. Budynek licowany czerwoną cegłą, z tynkowanymi blendami. Fasada frontowa z wysokim wejściem głównym, ujętym w rozglifienie ozdobnego portalu. Nad portalem rzeźba św. Józefa. Całość wypełnia architektoniczny detal ceglany, zamknięty schodkowo piętrzącymi się arkadkami. Wnętrze z nawą trójprzęsłową, przykrytą sklepieniem krzyżowym z konstrukcyjnymi łukami podsklepiennymi. Przestrzeń prezbiterium wykreślona łukiem tęczowym, po stronie południowej empora organowa[1].

RenowacjaEdytuj

W 2017 wyremontowano dach, osuszono fundamenty, wymieniono tynki w nawie głównej, naprawiono posadzki, oraz wymieniono instalację elektryczną. Wszystkie prace były objęte nadzorem konserwatorskim[2].

PrzypisyEdytuj