Otwórz menu główne

Rostelecom Cup 2018 – piąte w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2018/2019[1]. Zawody odbyły się od 16 do 18 listopada 2018 roku w hali Megasport Arena w Moskwie.

Rostelecom Cup
2018
2017 2019
Ilustracja
Zwycięzca wśród solistów Yuzuru Hanyū z Japonii
Data 16–18 listopada 2018
Gospodarz Rosyjska Federacja Łyżwiarstwa Figurowego
Miejscowość Rosja Moskwa
Hala Megasport Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 56
Liczba reprezentacji 18
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Alina Zagitowa
Pary sportowe Rosja Jewgienija Tarasowa
Rosja Władimir Morozow
Pary taneczne Rosja Aleksandra Stiepanowa
Rosja Iwan Bukin

W konkurencjach jazdy indywidualnej triumfowali mistrzowie olimpijscy 2018 z Pjongczangu, Japończyk Yuzuru Hanyū i Rosjanka Alina Zagitowa. Wśród par sportowych złoto zdobyli Rosjanie Jewgienija Tarasowa i Władimir Morozow, zaś w parach tanecznych wygrali ich rodacy Aleksandra Stiepanowa i Iwan Bukin.

TerminarzEdytuj

Data Godzina[2] Konkurencja Segment
16 listopada 14:00 UTC+03:00 / 12:00 CET Soliści Program krótki SP
16:00 UTC+03:00 / 14:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny RD
18:30 UTC+03:00 / 16:30 CET Pary sportowe Program krótki SP
20:00 UTC+03:00 / 18:00 CET Solistki Program krótki SP
17 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program dowolny FS
15:40 UTC+03:00 / 13:40 CET Pary taneczne Taniec dowolny FD
17:30 UTC+03:00 / 15:30 CET Pary sportowe Program dowolny FS
19:10 UTC+03:00 / 17:10 CET Solistki Program dowolny FS

WynikiEdytuj

 
Japończyk Yuzuru Hanyū wygrał zawody pomimo kontuzji kostki
 
Zawody w konkurencji solistek wygrała mistrzyni olimpijska 2018 Alina Zagitowa (RUS) – program dowolny (Carmen)
 
Gracie Gold (USA), dla której były to pierwsze zawody po sezonie przerwy, wycofała się z zawodów po programie krótkim

SoliściEdytuj

Poz. Zawodnik Nota łączna[3] SP[4] FS[5]
1   Yuzuru Hanyū 278,42 1 110,53 1 167,89
2   Moris Kwitelaszwili 248,58 2 89,94 2 158,64
3   Kazuki Tomono 238,73 4 82,26 3 156,47
4   Michaił Kolyada 225,42 8 69,10 4 156,32
5   Keegan Messing 220,75 7 73,83 6 146,92
6   Paul Fentz 220,57 5 78,28 7 142,29
7   Andriej Łazukin 215,78 11 62,45 5 153,33
8   Alexei Krasnozhon 208,01 6 75,32 8 132,69
9   Alexander Majorov 205,59 3 82,33 10 123,26
10   Brendan Kerry 197,59 10 65,22 9 132,37
11   Artur Dmitrijew Jr. 189,58 9 67,58 11 122,00
12   Julian Zhi Jie Yee 178,71 12 60,37 12 118,34

SolistkiEdytuj

Poz. Zawodniczka Nota łączna[6] SP[7] FS[8]
1   Alina Zagitowa 222,95 1 80,78 1 142,17
2   Sofja Samodurowa 198,01 2 67,40 2 130,61
3   Lim Eun-soo 185,67 6 57,76 3 127,91
4   Alexia Paganini 182,50 3 63,43 5 119,07
5   Yuna Shiraiwa 180,93 5 60,35 4 120,58
6   Elizabiet Tursynbajewa 180,45 4 61,73 6 118,72
7   Mako Yamashita 161,22 9 51,00 7 110,22
8   Polina Curska 149,45 7 56,81 8 92,64
9   Yura Matsuda 137,99 8 52,00 9 85,99
WD   Gracie Gold DNF 10 37,51 DNF

Pary sportoweEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[9] SP[10] FS[11]
1   Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 220,25 1 78,47 1 141,78
2   Nicole Della Monica / Matteo Guarise 203,83 2 72,32 2 131,51
3   Darja Pawluczenko / Dienis Chodykin 190,01 3 69,38 4 120,63
4   Miriam Ziegler / Severin Kiefer 187,01 5 63,75 3 123,26
5   Alisa Jefimowa / Aleksandr Korowin 181,62 4 65,46 5 116,16
6   Ashley Cain / Timothy LeDuc 170,29 7 58,79 6 112.50
7   Jekatierina Aleksandrowska / Harley Windsor 144,00 6 59,28 7 84,72
WD   Deanna Stellato-Dudek / Nathan Bartholomay DNF 8 51,25 DNF

Pary taneczneEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[12] RD[13] FD[14]
1   Aleksandra Stiepanowa / Iwan Bukin 199,43 1 74,49 1 124,94
2   Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 174,42 3 66,40 2 108,02
3   Christina Carreira / Anthony Ponomarenko 174,21 2 69,01 3 105,20
4   Sofja Jewdokimowa / Jegor Bazin 164,66 6 64,05 4 100,61
5   Natalia Kaliszek / Maksym Spodyriew 161,62 4 66,30 5 95,32
6   Allison Reed / Saulius Ambrulevicius 158,03 5 64,54 6 93,49
7   Anna Janowska / Adam Lukacs 148,13 7 54,83 7 93,30
8   Misato Komatsubara / Tim Koleto 143,28 5 52,99 8 90,29
9   Annabelle Morozow / Andriej Bagin 133,58 9 51,69 9 81,89

PrzypisyEdytuj

  1. Communication No. 2161 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2018/19 (ang.). ISU, 2018-05-15. [dostęp 2018-06-29].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating – Rostelecom Cup 2018, Moscow / Russia (ang.). ISU, 2018-11-13. [dostęp 2018-11-14]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-14)].
  3. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-17]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  4. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  5. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-17]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  6. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-18)].
  7. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  8. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-18)].
  9. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  10. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  11. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  12. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-19)].
  13. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  14. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-19)].

BibliografiaEdytuj