Rostelecom Cup 2019

Rostelecom Cup 2019 – piąte w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 15 do 17 listopada 2019 roku w hali Megasport Arena w Moskwie.

Rostelecom Cup
2019
2017 2020
Ilustracja
Brązowi medaliści w konkurencji par sportowych Minerva Fabienne Hase i Nolan Seegert z Niemiec
Data 15–17 listopada 2019
Gospodarz Rosyjska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Rosja Moskwa
Hala Megasport Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 60
Liczba reprezentacji 19
Zwycięzcy
Soliści Rosja Aleksandr Samarin
Solistki Rosja Aleksandra Trusowa
Pary sportowe Rosja Aleksandra Bojkowa
Rosja Dmitrij Kozłowskij
Pary taneczne Rosja Wiktorija Sinicyna
Rosja Nikita Kacałapow

We wszystkich konkurencjach triumfowali Rosjanie. Wśród solistów zwyciężył Aleksandr Samarin, zaś wśród solistek Aleksandra Trusowa. W parach sportowych zwycięstwo odnieśli Aleksandra Bojkowa i Dmitrij Kozłowskij, zaś w parach tanecznych Wiktorija Sinicyna i Nikita Kacałapow.

TerminarzEdytuj

Data Godzina Konkurencja Segment
15 listopada 14:00 UTC+03:00 / 12:00 CET Soliści Program krótki
16:00 UTC+03:00 / 14:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
18:30 UTC+03:00 / 16:30 CET Solistki Program krótki
20:30 UTC+03:00 / 18:30 CET Pary sportowe Program krótki
16 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program krótki
15:40 UTC+03:00 / 13:40 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
17:30 UTC+03:00 / 15:30 CET Solistki Program krótki
19:45 UTC+03:00 / 17:45 CET Pary sportowe Program krótki
17 listopada 13:00 UTC+03:00 / 11:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świataEdytuj

WynikiEdytuj

SoliściEdytuj

 
Zwycięzca wśród solistów Aleksandr Samarin (RUS)
Poz. Zawodnik Nota łączna[14] SP[15] FS[16]
1   Aleksandr Samarin 264,45 1 92,81 1 171,64
2   Dmitrij Alijew 259,88 2 90,64 2 169,24
3   Makar Ignatow 252,87 3 87,54 3 165,33
4   Shōma Uno 252,24 4 87,29 4 164,95
5   Nam Nguyen 246,20 6 87,01 6 159,19
6   Deniss Vasiļjevs 241,09 5 87,08 10 154,01
7   Moris Kwitiełaszwili 237,59 9 75,87 5 161,72
8   Kazuki Tomono 237,54 7 80,98 7 156,56
9   Michal Březina 236,47 8 80,27 8 156,20
10   Alexei Krasnozhon 216,28 10 75,46 11 140,82
11   Władimir Litwincew 209,07 12 54,42 9 154,65
WD   Daniel Samohin DNF 11 56,94 DNF

SolistkiEdytuj

 
Zwyciężczyni wśród solistek Aleksandra Trusowa (RUS) wykonująca cantilever
Poz. Zawodniczka Nota łączna[17] SP[18] FS[19]
1   Aleksandra Trusowa 234,47 2 74,21 1 160,26
2   Jewgienija Miedwiediewa 225,76 1 76,93 2 148,83
3   Mariah Bell 205,67 3 67,11 3 138,56
4   Satoko Miyahara 192,42 6 63,09 4 129,33
5   Jekatierina Rybałowa 187,77 5 64,01 6 123,76
6   Yuhana Yokoi 182,68 10 56,51 5 126,17
7   Alexia Paganini 179,69 4 65,12 9 114,57
8   Chen Hongyi 175,77 9 57,17 7 118,60
9   Nicole Schott 172,08 8 57,29 8 114,79
10   Yuna Shiraiwa 170,03 7 60,57 10 109,46
11   Stanisława Konstantinowa 156,94 11 54,36 11 102,58
12   Emmi Peltonen 152,50 12 52,46 12 100,04

Pary sportoweEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[20] SP[21] FS[22]
1   Aleksandra Bojkowa / Dmitrij Kozłowskij 229,48 1 80,14 1 149,34
2   Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 216,77 2 76,81 2 139,96
3   Minerva Fabienne Hase / Nolan Seegert 186,16 4 67,74 4 118,42
4   Miriam Ziegler / Severin Kiefer 182,02 6 61,84 3 120,18
5   Ksienija Stołbowa / Andriej Nowosiołow 177,51 3 68,74 5 108,77
6   Evelyn Walsh / Trennt Michaud 168,96 5 62,76 7 106,20
7   Rebecca Ghilardi / Filippo Ambrosini 162,76 7 55,08 6 107,68
8   Audrey Lu / Misha Mitrofanov 153,61 8 54,03 8 99,58

Pary taneczneEdytuj

Poz. Zawodnicy Nota łączna[23] RD[24] FD[25]
1   Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow 212,15 1 86,09 1 126,06
2   Piper Gilles / Paul Poirier 207,64 2 82,56 2 125,08
3   Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 185,01 3 72,01 3 113,00
4   Natalia Kaliszek / Maksym Spodyriew 178,70 4 69,97 4 108,73
5   Allison Reed / Saulius Ambrulevičius 175,43 5 69,79 6 105,64
6   Anastasija Szpilewaja / Grigorij Smirnow 172,93 6 67,04 5 105,89
7   Marjorie Lajoie / Zachary Lagha 169,90 8 64,70 7 105,20
8   Adelina Galyavieva / Louis Thauron 164,79 9 63,22 8 101,57
9   Anastasija Skopcowa / Kiriłł Aloszyn 164,64 7 66,52 9 98,12
10   Jasmine Tessari / Francesco Fioretti 154,44 10 62,68 10 91,76

PrzypisyEdytuj

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  3. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  8. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-03]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-03)].
  14. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  15. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  16. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  17. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  18. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  19. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  20. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  21. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  22. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  23. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  24. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  25. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].

BibliografiaEdytuj