Mistrzostwa Kanady w Łyżwiarstwie Figurowym 2020

Mistrzostwa Kanady w łyżwiarstwie figurowym 2020 – zawody mające na celu wyłonienie najlepszych łyżwiarzy figurowych w Kanadzie w kategorii seniorów, juniorów i Novice. Mistrzostwa będą rozgrywane od 13 do 19 stycznia 2020 w hali Paramount Fine Foods Centre w Mississauga[1].

Mistrzostwa Kanady w łyżwiarstwie figurowym
2020
2019 2021
Data 13–19 stycznia 2020
Miejscowość Kanada Mississauga
Hala Paramount Fine Foods Centre
Organizator Skate Canada
Liczba konkurencji 4
Zwycięzcy
Soliści Roman Sadovsky (S)

Corey Circelli (J)

John Kim (N)
Solistki Emily Bausback (S)

Kaiya Ruiter (J)

Amy Shao Ning Yang (N)
Pary sportowe Kirsten Moore-Towers
Michael Marinaro (S)

Patricia Andrew
Zachary Daleman (J)

Lily Wilberforce
Aidan Wright (N)
Pary taneczne Piper Gilles
Paul Poirier (S)

Emmy Bronsard
Aissa Bouaraguia (J)

Sandrine Gauthier
Quentin Thieren (N)

Osiągnięte rezultaty na zawodach krajowych determinowały skład reprezentacji Kanady na Mistrzostwa Świata 2020, Mistrzostwa Świata Juniorów 2020 i Mistrzostwa Czterech Kontynentów 2020.

TerminarzEdytuj

Data Godzina[2] Kategoria Konkurencja Segment
13 stycznia 09:35 UTC-05:00 / 15:35 CET Novice Pary taneczne Pattern dance 1
11:11 UTC-05:00 / 17:11 CET Pattern dance 2
12:44 UTC-05:00 / 18:44 CET Soliści Program krótki
15:00 UTC-05:00 / 21:00 CET Solistki
17:17 UTC-05:00 / 23:17 CET Junior Pary taneczne Taniec rytmiczny
19:36 UTC-05:00 / 01:36 CET Soliści Program krótki
14 stycznia 08:00 UTC-05:00 / 14:00 CET Novice Pary taneczne Taniec dowolny
10:27 UTC-05:00 / 16:27 CET Solistki Program dowolny
13:25 UTC-05:00 / 19:25 CET Soliści
17:09 UTC-05:00 / 23:09 CET Junior Solistki Program krótki
19:34 UTC-05:00 / 01:34 CET Pary taneczne Taniec dowolny
15 stycznia 11:35 UTC-05:00 / 17:35 CET Novice Pary sportowe Program krótki
13:06 UTC-05:00 / 19:06 CET Junior
15:11 UTC-05:00 / 21:11 CET Solistki Program dowolny
18:09 UTC-05:00 / 00:09 CET Soliści
16 stycznia 16:25 UTC-05:00 / 22:25 CET Novice Pary sportowe
18:05 UTC-05:00 / 00:05 CET Junior
17 stycznia 12:45 UTC-05:00 / 18:45 CET Senior Solistki Program krótki
15:33 UTC-05:00 / 21:33 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
17:27 UTC-05:00 / 23:27 CET Pary sportowe Program krótki
19:25 UTC-05:00 / 01:25 CET Soliści
18 stycznia 10:30 UTC-05:00 / 16:30 CET Senior Pary sportowe Program dowolny (gr. 1)
11:20 UTC-05:00 / 17:20 CET Solistki Program dowolny (gr. 1–2)
13:28 UTC-05:00 / 19:28 CET Pary taneczne Taniec dowolny
15:13 UTC-05:00 / 21:13 CET Solistki Program dowolny (gr. 3)
17:23 UTC-05:00 / 23:23 CET Soliści Program dowolny (gr. 1)
18:31 UTC-05:00 / 00:31 CET Pary sportowe Program dowolny (gr. 2–3)
19:57 UTC-05:00 / 01:57 CET Soliści Program dowolny (gr. 2–3)
19 stycznia 14:00 UTC-05:00 / 20:00 CET Pokazy mistrzów (gala)

WynikiEdytuj

Kategoria seniorówEdytuj

Soliści (S)Edytuj

Poz. Zawodnik Sekcja Nota łączna[3] SP FS
1 Roman Sadovsky ON 260,57 3 85,02 1 175,55
2 Nam Nguyen ON 243,51 2 88,04 2 155,47
3 Keegan Messing AB/NT/NU 241,79 1 92,61 3 149,18
4 Joseph Phan QC 229,19 4 82,74 4 146,45
5 Nicolas Nadeau QC 219,10 6 73,83 5 145,27
6 Conrad Orzel ON 204,64 8 69,26 6 135,38
7 Eric Liu AB/NT/NU 201,85 5 77,30 9 124,55
8 Alexander Lawrence BC/YK 198,56 10 68,09 8 130,47
9 Matthew Markell ON 198,44 11 64,27 7 134,17
10 Bennet Toman ON 191,43 7 72,35 10 119,08
11 Dawson Nodwell AB/NT/NU 179,01 9 68,38 13 110,63
12 Alistair Lam ON 178,76 12 62,57 11 116,19
13 Jack Dushenski ON 167,96 13 57,16 12 110,80
14 Max Denk ON 146,54 14 53,98 14 92,56
15 Marek Ramilison QC 144,62 15 53,52 15 91,10
16 Philipp Mulé-Mirochnitchenk QC 118,87 17 47,67 16 71,20
WD Dominic Rondeau QC DNF 16 48,71 DNF
WD Beres Clements BC/YK DNS
WD Stephen Gogolev ON DNS
WD Iliya Kovler ON DNS

Solistki (S)Edytuj

Poz. Zawodniczka Sekcja Nota łączna[4] SP FS
1 Emily Bausback BC/YK 175,54 4 58,90 1 116,64
2 Alison Schumacher ON 168,94 6 55,95 2 112,99
3 Madeline Schizas ON 168,07 2 60,66 3 107,41
4 Alicia Pineault QC 165,77 1 63,15 5 102,62
5 Michelle Long ON 155,02 13 49,11 4 105,91
6 Emma Bulawka BC/YK 148,88 14 48,49 6 100,39
7 Véronik Mallet QC 146,09 5 57,94 9 88,15
8 Gabrielle Daleman ON 145,68 3 59,51 13 86,17
9 Amelia Orzel ON 144,46 11 49,60 7 94,86
10 Amanda Tobin ON 140,65 10 49,64 8 91,01
11 Kim Decelles QC 139,61 7 53,42 12 86,19
12 Hannah Dawson ON 138,85 8 50,73 10 88,12
13 Béatrice Lavoie-Léonard QC 137,73 9 49,70 11 88,03
14 Olivia Farrow ON 125,27 18 42,76 14 82,51
15 Viviane Fontaine-Maltais QC 124,19 16 44,83 15 79,36
16 Valérie Giroux QC 117,35 15 45,77 16 71,58
17 Sarah Tamura BC/YK 114,89 17 44,51 17 70,38
WD Aurora Cotop ON DNS 12 49,42 DNS
WD Olivia Gran BC/YK DNS

Pary sportowe (S)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[5] SP FS
1 Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro ON 215,67 1 73,73 1 141,94
2 Evelyn Walsh / Trennt Michaud ON 196,29 3 70,34 2 125,95
3 Lubow Iluszeczkina / Charlie Bilodeau QC 186,71 2 71,23 3 115,48
4 Justine Brasseur / Mark Bardej QC 177,06 5 62,29 4 114,77
5 Lori-Ann Matte / Thierry Ferland QC 175,28 4 62,63 6 112,65
6 Deanna Stellato / Maxime Deschamps QC 170,36 6 57,06 5 113,30
7 Natacha Purich / Bryce Chudak QC 153,67 7 55,33 7 98,34
8 Nadine Wang / Francis Boudreault-Audet QC 132,31 9 46,08 8 86,23
9 Chloe Choinard / Shaquille Davis ON 123,13 8 46,89 9 76,24
WD Camille Ruest / Drew Wolfe QC DNS

Pary taneczne (S)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[6] RD FD
1 Piper Gilles / Paul Poirier ON 225,62 1 88,86 1 136,76
2 Marjorie Lajoie / Zachary Lagha QC 198,92 2 77,26 2 121,66
3 Carolane Soucisse / Shane Firus QC 190,29 3 75,83 3 114,46
4 Haley Sales / Nikolas Wamsteeker BC/YK 176,82 6 64,96 4 111,86
5 Molly Lanaghan / Dmitre Razgulajevs ON 170,45 5 67,63 5 102,82
6 Alicia Fabbri / Paul Ayer QC 165,41 4 68,26 6 97,15
7 Elysia-Marie Campbell / Liam Fawcett QC 137,12 7 53,54 7 83,58
8 Rubie Diemer / Petr Paleev ON 126,03 8 49,06 8 76,97
9 Estelle LeBlanc / Alex Leger NB 82,72 9 29,84 9 52,88

Kategoria juniorówEdytuj

Soliści (J)Edytuj

Poz. Zawodnik Sekcja Nota łączna[7] SP FS
1 Corey Circelli ON 203,13 2 72,37 1 130,76
2 Wesley Chiu BC/YK 198,44 1 76,12 4 122,32
3 Alec Guinzbourg ON 189,42 4 61,21 2 128,21
4 Gabriel Blumenthal BC/YK 184,53 6 60,49 3 124,04
5 Matthew Newnham AB/NT/NU 180,63 3 68,58 6 112,05
6 Juheon Lim ON 176,56 5 60,76 5 115,80
7 Antoine Goyette QC 166,79 8 56,89 7 109,90
8 Tristan Taylor SK 156,46 7 57,03 9 99,43
9 Brian Chiem AB/NT/NU 155,50 9 55,40 8 100,10
10 Shuma Mugii BC/YK 145,66 10 54,09 12 91,57
11 Bryan Pierro QC 141,33 12 51,48 13 89,85
12 Justin Ng-Siva ON 138,47 13 46,18 10 92,29
13 Rio Morita ON 134,07 15 42,28 11 91,79
14 William St-Louis QC 117,92 11 52,01 15 65,91
15 Alexandre Simard QC 116,46 14 44,33 14 72,13

Solistki (J)Edytuj

Poz. Zawodniczka Sekcja Nota łączna[8] SP FS
1 Kaiya Ruiter AB/NT/NU 174,83 1 59,30 1 115,53
2 Emily Millard BC/YK 143,31 4 50,67 2 92,64
3 Kristina Ivanova ON 142,73 2 52,58 3 90,15
4 Leah Lee BC/YK 137,11 5 49,53 5 87,58
5 Erica Fallavollita ON 136,61 6 47,67 4 88,94
6 Britannie Grenier QC 135,39 3 50,95 9 84,44
7 Ashley Sales BC/YK 134,73 7 47,25 7 87,48
8 Alexa Matveev ON 134,30 9 46,80 6 87,50
9 Gabriella Guo ON 129,74 13 42,77 8 86,97
10 Jaime Gabbard ON 128,80 8 47,22 10 81,58
11 Emmanuelle Proft ON 124,40 12 45,42 11 78,98
12 Michelle Rivest QC 121,78 10 46,73 14 75,05
13 Vienna Harwood BC/YK 121,28 11 46,45 15 74,83
14 Haley Gillett AB/NT/NU 117,43 14 41,27 12 76,16
15 Natalie Walker ON 116,34 15 41,11 13 75,23
16 Tsina Clemente ON 108,46 17 37,58 16 70,88
17 Nour-Houda Foura QC 105,97 16 40,06 17 65,91
18 Carys Prodaniuk AB/NT/NU 98,26 18 33,19 18 65,07

Pary sportowe (J)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[9] SP FS
1 Patricia Andrew / Zachary Daleman ON 148,28 1 56,73 1 91,55
2 Gabrielle Levesque / Pier-Alexandre Hudon QC 140,91 2 50,52 2 90,39
3 Kelly-Ann Laurin / Loucas Éthier QC 138,12 3 50,50 3 87,62
4 Caidence Derenisky / Raine Eberl SK 133,67 5 48,85 5 84,82
5 Chloé Panetta / Benjamin Mimar QC 132,24 9 44,92 6 87,32
6 Esther Feinberg / Alexandre Simard QC 130,58 6 48,48 6 82,10
7 Audrey Carle / Gabriel Farand ON 129,75 4 48,96 7 80,79
8 Camille Perreault / William St-Louis QC 121,92 10 42,63 8 79,29
9 Cassandra Leung / Paxton Fletcher ON 116,30 12 41,69 9 74,61
10 Mackenzie Ripley / Owen Brawley ON 111,50 11 42,39 10 69,11
11 Shallen Bear / Marty Haubrich SK 106,94 8 46,12 11 60,82
WD Émy Carignan / Bryan Pierro QC DNF 7 46,30 DNF

Pary taneczne (J)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[10] RD FD
1 Emmy Bronsard / Aissa Bouaraguia QC 166,69 1 65,93 2 100,76
2 Nadiia Bashynska / Peter Beaumont ON 165,57 2 63,73 1 101,84
3 Olivia McIsaac / Corey Circelli ON 146,73 4 56,92 3 89,81
4 Jessica-Lee Behiel / Jackson Behiel AB/NT/NU 144,00 5 55,89 4 88,11
5 Hannah Lim / Ye Quan QC 143,06 3 58,63 6 84,43
6 Lily Hensen / Nathan Lickers ON 139,87 8 52,22 5 87,65
7 Amelia Boone / Malcolm Kowan AB/NT/NU 133,69 7 52,56 10 81,13
8 Sophia Kagolovskaya / Kieran MacDonald ON 131,60 6 52,67 11 78,93
9 Olivia Tremblay / Émile Couture QC 130,88 9 49,00 8 81,88
10 Jessica Li / Jacob Richmond QC 130,86 12 47,16 7 83,70
11 Isabel McQuilkin / Jacob Portz AB/NT/NU 126,54 13 45,22 9 81,32
12 Sydney Embro / Eric Millar ON 118,32 11 48,03 12 70,29
13 Chaima Ben Khelifa / Everest Zhu QC 116,77 10 48,24 14 68,53
14 Maia Iannetta / Liam Carr ON 112,40 15 43,65 13 68,75
15 Shaelene Katrayan / Jordan Derochie ON 108,78 14 44,28 15 64,50

Kategoria NoviceEdytuj

Soliści (N)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[11] SP FS
1 John Kim ON 138,79 2 44,56 1 94,23
2 Maksim Chelmaev QC 136,11 3 43,33 2 92,78
3 Brendan Wong BC/YK 129,79 4 42,93 3 86,86
4 Shohei Law BC/YK 123,01 7 38,07 4 84,94
5 David Li BC/YK 119,16 5 42,85 5 76,31
6 Jake Ellis ON 111,90 8 37,98 6 73,92
7 Tim Pomares AB/NT/NU 110,16 1 46,20 11 63,96
8 Daniel Nazdrynau ON 108,36 6 38,15 8 70,21
9 Daniel Tang ON 104,18 10 33,49 7 70,69
10 Joshua Dore ON 101,89 12 33,41 9 68,48
11 Terry Yu Tao Jin BC/YK 97,39 11 33,46 12 63,93
12 Evan Prosserman ON 97,28 13 33,38 13 63,90
13 Yohnatan Elizarov MB 96,30 9 34,42 14 61,88
14 Christian Nainer ON 93,80 17 29,16 10 64,64
15 David Shteyngart ON 91,69 14 32,76 17 58,93
16 Daniel Kreft ON 91,51 15 32,40 15 59,11
17 William Oddson AB/NT/NU 88,30 16 29,32 16 58,98
18 Jackson Ellis ON 86,74 18 28,95 18 57,79

Solistki (N)Edytuj

Poz. Zawodniczka Sekcja Nota łączna[12] SP FS
1 Amy Shao Ning Yang BC/YK 144,71 4 45,10 1 99,61
2 Audréanne Foster QC 131,85 6 42,14 2 89,71
3 Lia Pereira ON 127,69 7 41,75 4 85,94
4 Miriam Kleiman ON 125,54 10 39,58 3 85,96
5 Fiona Bombardier ON 124,40 3 45,28 5 79,12
6 Michelle Lee ON 123,86 1 45,90 6 77,96
7 Hye Jin Cho AB/NT/NU 122,16 5 44,33 7 77,83
8 Emma Szeto BC/YK 116,79 2 45,43 10 71,36
9 Jessica Lui ON 116,33 9 40,19 8 76,14
10 Sara-Maude Dupuis QC 110,67 8 41,16 12 69,51
11 Justine Miclette QC 110,38 14 36,01 9 74,37
12 Katherine Karon ON 109,66 11 39,12 11 70,54
13 Marie-Raphaële Savoie QC 105,25 15 35,98 13 69,27
14 Marie-Maude Pomerleau QC 103,77 12 37,79 15 65,98
15 Audrey Carle ON 101,51 17 32,35 14 69,16
16 Caitlyn Kukulowicz ON 97,65 13 37,00 17 60,65
17 Malayna Lesko BC/YK 97,49 16 33,03 16 64,46
18 Hayley McGuire ON 87,94 18 27,86 18 60,08

Pary sportowe (N)Edytuj

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[13] SP FS
1 Lily Wilberforce / Aidan Wright ON 112,88 1 40,26 1 72,62
2 Ashlyn Schmitz / Tristan Taylor SK 104,40 2 37,77 2 66,63
3 Rafaëlle Nadeau / David Riccio QC 86,25 3 33,06 4 53,19
4 Abby Bouma / Kieran Thrasher ON 85,86 5 29,50 3 56,36
5 Charlotte Giraldeau / Éliott Goulet QC 81,75 4 31,01 5 50,74
6 Milara Okabe / Josh Brauner AB/NT/NU 74,63 6 25,54 6 49,09
7 Paige Nguyen / Christopher Hammer AB/NT/NU 65,94 7 25,14 7 40,80
8 Kennedy Arial / Sergey Shokot AB/NT/NU 57,98 8 19,84 8 38,14
9 Lauren Proskurniak / Andrew Sernecky AB/NT/NU 57,46 9 19,61 9 37,85

Pary taneczne (N)Edytuj

Pary taneczne w kategorii Novice wykonywały dwa tańce obowiązkowe, a dokładniej wzory tańców – tzw. Pattern dance (PD). Pierwszym tańcem był Starlight Waltz (PD1), a drugim Quickstep (PD2).

Poz. Zawodnicy Sekcja Nota łączna[14] PD1 PD2 FD
1 Sandrine Gauthier / Quentin Thieren QC 100,97 1 16,97 1 16,32 2 67,68
2 Emma Goodstadt / Michael Barsoum ON 100,87 2 16,88 5 15,09 1 68,90
3 Mia Saunders / William Oddson AB/NT/NU 97,83 5 15,74 2 15,95 3 66,14
4 Hailey Yu / Brendan Giang BC/YK 97,07 3 16,64 3 15,87 4 64,56
5 Erica Estepa / Nolen Hickey ON 93,04 4 15,89 4 15,49 5 61,66
6 Jordyn Lewis / Noah McMillan ON 91,92 7 15,39 6 14,88 6 61,65
7 Grace Pele / Zaheen McKnight AB/NT/NU 89,39 9 15,01 7 13,61 7 60,77
8 Savanna Martel / Kobi Chant AB/NT/NU 86,92 6 15,51 10 13,15 8 58,26
9 Sophia Gover / Daniel Patriquin ON 83,04 8 15,34 11 13,11 10 54,59
10 Sara-Maude Dupuis / Félix Desmarais QC 79,94 13 11,14 8 13,48 9 55,32
11 Nicole Bolender / Aiden Dotzert ON 75,89 10 13,16 9 13,24 14 49,49
12 Rosalie Groulx / Adrian Marcellus QC 75,39 14 10,89 13 11,66 11 52,84
13 Chloe Nguyen / Brian Popa AB/NT/NU 73,48 12 11,94 14 11,43 12 50,11
14 Lindsay Wilson / Ethan Rutherford ON 73,23 11 12,22 12 12,98 15 48,03
15 Nina Xuan / Marcus Yau-Batka ON 69,06 15 10,57 15 8,96 13 49,53

PrzypisyEdytuj

  1. 2020 Canadian Tire National Skating Championships (ang.). Skate Canada. [dostęp 2019-12-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-12-20)].
  2. 2020 Canadian Tire National Skating Championships / Championnats Nationaux de Patinage Canadian Tire 2020 (ang.). Skate Canada, 2019-12-17. [dostęp 2019-12-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-12-20)].
  3. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Senior Men – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  4. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Senior Women – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  5. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Senior Pair – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  6. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Senior Dance – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  7. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Junior Men – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  8. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Junior Women – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-16)].
  9. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Junior Pair – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-15].
  10. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Junior Dance – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-16)].
  11. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Novice Men – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-16)].
  12. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Novice Women – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-14]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-14)].
  13. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Novice Pair – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-17]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-16)].
  14. 2020 Canadian Tire National Skating Championships – Novice Dance – Result Summary (ang.). Skate Canada. [dostęp 2020-01-14]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-01-14)].

BibliografiaEdytuj