Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpisjkich w Soczi

Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 6–20 lutego 2014 w hali Ajsberg w Soczi. Zawody odbyły się w pięciu konkurencjach: solistów i solistek, par sportowych i tanecznych oraz drużynowych.

Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
ZIO 2010 ZIO 2018
Miejsce Pałac sportów zimowych Ajsbierg
Data 6–20 lutego 2014
Liczba konkurencji 5
Liczba zawodników 148
Łyżwiarstwo figurowe na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Jazda indywidualna soliści solistki
Pary sportowe taneczne
Zawody drużynowe wyniki
Kwalifikacje

KwalifikacjeEdytuj

Do igrzysk olimpijskich zawodnicy mogli się zakwalifikować podczas dwóch turniejów rozgrywanych w sezonie 2012/2013. Były to Mistrzostwa Świata 2013 oraz Nebelhorn Trophy w Oberstdorfie.

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Zawody drużynowe Program krótki solistów 19:30 UTC+4 / 16:30 CET
Program krótki par sportowych 21:10 UTC+4 / 18:10 CET
8 lutego Taniec krótki par tanecznych 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
Program krótki solistek 20:10 UTC+4 / 17:10 CET
Program dowolny par sportowych 22:05 UTC+4 / 19:05 CET
9 lutego Program dowolny solistów 19:30 UTC+4 / 16:30 CET
Program dowolny solistek 20:05 UTC+4 / 17:05 CET
Taniec dowolny par tanecznych 21:10 UTC+4 / 18:10 CET
11 lutego Zawody indywidualne Program krótki par sportowych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
12 lutego Program dowolny par sportowych 19:45 UTC+4 / 16:45 CET
13 lutego Program krótki solistów 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
14 lutego Program dowolny solistów 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
16 lutego Taniec krótki par tanecznych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
17 lutego Taniec dowolny par tanecznych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
19 lutego Program krótki solistek 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
20 lutego Program dowolny solistek 19:00 UTC+4 / 16:00 CET

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Wynik   Srebro Wynik   Brąz Wynik
Soliści   Yuzuru Hanyū 280,09   Patrick Chan 275,62   Dienis Tien 255,10
Solistki   Adelina Sotnikowa 224,59   Kim Yu-na 219,11   Carolina Kostner 216,73
Pary sportowe   Tetiana Wołosożar / Maksim Trańkow 236,86   Ksienija Stołbowa / Fiodor Klimow 218,68   Alona Sawczenko / Robin Szolkowy 215,78
Pary taneczne   Meryl Davis / Charlie White 195,52   Tessa Virtue / Scott Moir 190,99   Jelena Iljinych / Nikita Kacałapow 183,84
Zawody drużynowe   Rosja

Jewgienij Pluszczenko
Julija Lipnicka
Tetiana Wołosożar
Maksim Trańkow
Ksienija Stołbowa
Fiodor Klimow
Jekatierina Bobrowa
Dmitrij Sołowjow
Jelena Iljinych
Nikita Kacałapow

75   Kanada

Patrick Chan
Kevin Reynolds
Kaetlyn Osmond
Meagan Duhamel
Eric Radford
Kirsten Moore-Towers
Dylan Moscovitch
Tessa Virtue
Scott Moir

65   Stany Zjednoczone

Jeremy Abbott
Jason Brown
Ashley Wagner
Gracie Gold
Marissa Castelli
Simon Shnapir
Meryl Davis
Charlie White

60

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Łącznie
1.   Rosja 3 1 1 5
2.   Stany Zjednoczone 1 0 1 2
3.   Japonia 1 0 0 1
4.   Kanada 0 3 0 3
5.   Korea Południowa 0 1 0 1
6.   Niemcy 0 0 1 1
  Kazachstan 0 0 1 1
  Włochy 0 0 1 1
Łącznie 5 5 5 15

BibliografiaEdytuj