Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 9–25 lutego 2018 w Gangneung, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w pięciu konkurencjach: solistów i solistek, par sportowych i tanecznych oraz drużynowych[1].

Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Gangneung Ice Arena
Data 9–25 lutego 2018
Liczba konkurencji 5
Liczba zawodników 152
Łyżwiarstwo figurowe na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Jazda indywidualna soliści solistki
Pary sportowe taneczne
Zawody drużynowe wyniki
Kwalifikacje

KwalifikacjeEdytuj

Liczba miejsc do obsadzenia na igrzyskach jest ustalona przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. W zawodach weźmie udział maksymalnie 148 zawodników, z czego nie więcej niż 18 z Narodowego Komitetu Olimpijskiego (9 mężczyzn i 9 kobiet). Po 30 w konkurencji solistów i solistek, 20 par w konkurencji sportowej i 24 pary w konkurencji tanecznej. Dodatkowo 10 zespołów zostanie zakwalifikowanych do zawodów drużynowych[2].

Do Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2018 można było zakwalifikować się podczas dwóch imprez. Pierwszą możliwością kwalifikacji były Mistrzostwa Świata 2017, podczas których państwa mogły uzyskać maksymalnie 3 kwalifikacje z każdej konkurencji. Pozostałe wolne miejsca zostały obsadzone podczas turnieju Nebelhorn Trophy 2017. W momencie obsadzania pozostałych miejsc brane były pod uwagę tylko państwa, które w danej konkurencji nie miały zakwalifikowanych zawodników/pary. W turnieju Nebelhorn Trophy każdy kraj mógł uzyskać tylko jedno miejsce w każdej konkurencji.

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
9 lutego Zawody drużynowe Program krótki solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program krótki par sportowych 11:45 UTC+09:00 / 03:45 CET
11 lutego Taniec krótki par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program krótki solistek 11:45 UTC+09:00 / 03:45 CET
Program dowolny par sportowych 13:40 UTC+09:00 / 05:45 CET
12 lutego Program dowolny solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program dowolny solistek 11:10 UTC+09:00 / 03:10 CET
Taniec dowolny par tanecznych 12:20 UTC+09:00 / 04:20 CET
14 lutego Zawody indywidualne Program krótki par sportowych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
15 lutego Program dowolny par sportowych 10:30 UTC+09:00 / 02:30 CET
16 lutego Program krótki solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
17 lutego Program dowolny solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
19 lutego Taniec krótki par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
20 lutego Taniec dowolny par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
21 lutego Program krótki solistek 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
23 lutego Program dowolny solistek 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Wynik   Srebro Wynik   Brąz Wynik
Soliści   Yuzuru Hanyū 317,85   Shōma Uno 306,90   Javier Fernández 305,24
Solistki   Alina Zagitowa 239,57   Jewgienija Miedwiediewa 238,26   Kaetlyn Osmond 231,02
Pary sportowe   Alona Sawczenko / Bruno Massot 235,90   Sui Wenjing / Han Cong 235,47   Meagan Duhamel / Eric Radford 230,15
Pary taneczne   Tessa Virtue / Scott Moir 206,07   Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 205,28   Maia Shibutani / Alex Shibutani 192,59
Zawody drużynowe   Kanada

Patrick Chan
Kaetlyn Osmond
Gabrielle Daleman
Meagan Duhamel
Eric Radford
Tessa Virtue
Scott Moir

73   Olimpijscy sportowcy z Rosji

Michaił Kolada
Jewgienija Miedwiediewa
Alina Zagitowa
Jewgienija Tarasowa
Władimir Morozow
Natalja Zabijako
Aleksandr Enbiert
Jekatierina Bobrowa
Dmitrij Sołowjow

66   Stany Zjednoczone

Nathan Chen
Adam Rippon
Bradie Tennell
Mirai Nagasu
Alexa Scimeca Knierim
Chris Knierim
Maia Shibutani
Alex Shibutani

62

Klasyfikacja medalowaEdytuj

Miejsce Państwo       Łącznie
1.   Kanada 2 0 2 4
2.   Olimpijscy sportowcy z Rosji 1 2 0 3
3.   Japonia 1 1 0 2
4.   Niemcy 1 0 0 1
5.   Chińska Republika Ludowa 0 1 0 1
  Francja 0 1 0 1
7.   Stany Zjednoczone 0 0 2 2
8.   Hiszpania 0 0 1 1
Łącznie 5 5 5 15

BibliografiaEdytuj

PrzypisyEdytuj