Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Pjongczangu

Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w Korei Południowej w dniach 11–24 lutego 2018. Zawody odbędą się w jedenastu konkurencjach: zjeździe, supergigancie, slalomie, slalomie gigant i superkombinacji kobiet i mężczyzn oraz – po raz pierwszy na zimowych igrzyskach olimpijskich – drużynowych[1].

Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Jeongseon, Jeongseon Alpine Centre
Pjongczang, Jeongseon Alpine Centre
Data 11 – 24 lutego 2018
Liczba konkurencji 11

KwalifikacjeEdytuj

Liczba miejsc do obsadzenia na igrzyskach jest ustalona przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. W zawodach weźmie udział maksymalnie 320 zawodników i zawodniczek. Narodowy komitet olimpijski może wystawić maksymalnie 22 reprezentantów (w tym maksymalnie 14 jednej płci). W zawodach drużynowych nie może wystawić więcej niż jedną drużynę[2].

TerminarzEdytuj

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
11 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zjazd mężczyzn
12 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom gigant kobiet
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
13 lutego 11:30 (UTC+09:00) / 3:30 (CET) Superkombinacja mężczyzn
15:00 (UTC+09:00) / 7:00 (CET)
14 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom kobiet
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
15 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Supergigant mężczyzn
17 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Supergigant kobiet
18 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom gigant mężczyzn
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
21 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zjazd kobiet
22 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom mężczyzn
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
23 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Superkombinacja kobiet
14:30 (UTC+09:00) / 6:30 (CET)
24 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zawody drużynowe

MedaliściEdytuj

Konkurencja   Złoto Czas   Srebro Czas   Brąz Czas
Mężczyźni
Zjazd   Aksel Lund Svindal 1:40,25   Kjetil Jansrud 1:40,37   Beat Feuz 1:40,43
Slalom   André Myhrer 1:38,99   Ramon Zenhäusern 1:39,33   Michael Matt 1:39,66
Slalom gigant   Marcel Hirscher 2:18,04   Henrik Kristoffersen 2:19,31   Alexis Pinturault 2:19,35
Supergigant   Matthias Mayer 1:24,44   Beat Feuz 1:24,57   Kjetil Jansrud 1:24,62
Superkombinacja   Marcel Hirscher 2:06.52   Alexis Pinturault 2:06.75   Victor Muffat-Jeandet 2:07.54
Kobiety
Zjazd   Sofia Goggia 1:39,22   Ragnhild Mowinckel 1:39,31   Lindsey Vonn 1:39,69
Slalom   Frida Hansdotter 1:38,63   Wendy Holdener 1:38,68   Katharina Gallhuber 1:38,95
Slalom gigant   Mikaela Shiffrin 2:20,02   Ragnhild Mowinckel 2:20,41   Federica Brignone 2:20,48
Supergigant   Ester Ledecká 1:21,11   Anna Veith 1:21,12   Tina Weirather 1:21,22
Superkombinacja   Michelle Gisin 2:20,90   Mikaela Shiffrin 2:21,87   Wendy Holdener 2:22,34
Drużynowe
Zawody drużynowe   Szwajcaria
Denise Feierabend
Wendy Holdener
Daniel Yule
Ramon Zenhäusern
  Austria
Katharina Gallhuber
Katharina Liensberger
Michael Matt
Marco Schwarz
  Norwegia
Nina Haver-Løseth
Kristin Anna Lysdahl
Sebastian Foss Solevåg
Leif Kristian Nestvold-Haugen

Linki zewnętrzneEdytuj

PrzypisyEdytuj

  1. Alpine Skiing Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Narciarska. [dostęp 2017-12-08].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].