Otwórz menu główne

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpisjkich w Soczi

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 – konkurencje w snowboardingu podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2014, rozgrywane w dniach 8–22 lutego 2014 w Krasnej Polanie, oddalonej o 40 km od głównego miasta igrzysk – Soczi, w parku narciarskim Ekstrim-park Roza Chutor. W ramach igrzysk zawodnicy i zawodniczki walczyli w pięciu konkurencjach: snowcrossie, half-pipe, slalomie równoległym, slalomie gigancie równoległym i slopestyle’u. Po raz pierwszy łącznie rozdanych zostało dziesięć kompletów medali, ponieważ do programu igrzysk dołączył slalom równoległy i slopestyle.

Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
2010 2018
Miejsce Ekstrim-park Roza Chutor
Data 8–22 lutego 2014
Liczba konkurencji 10
Snowboarding na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Slopestyle mężczyźni kobiety
Halfpipe mężczyźni kobiety
Snowboard cross mężczyźni kobiety
Slalom równoległy mężczyźni kobiety
Slalom gigant
równoległy
mężczyźni kobiety
Kwalifikacje
Rosa Khutor Extreme Park – widok na metę snowboardowego slopestyle’u, snowboardcrossu, giganta i slalomu równoległego

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Slopestyle mężczyzn (kwalifikacje) 10:00 UTC+4 / 7:00 CET
Slopestyle kobiet (kwalifikacje) 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
8 lutego Slopestyle mężczyzn 9:30 UTC+4 / 6:30 CET
12:45 UTC+4 / 9:45 CET
9 lutego Slopestyle kobiet 10:30 UTC+4 / 7:30 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET
11 lutego Halfpipe mężczyzn 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
19:00 UTC+4 / 16:00 CET
21:30 UTC+4 / 18:30 CET
12 lutego Halfpipe kobiet 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
19:00 UTC+4 / 16:00 CET
21:30 UTC+4 / 18:30 CET
16 lutego Snowboard cross kobiet 11:00 UTC+4 / 8:00 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET
17 lutego Snowboard cross mężczyzn 11:00 UTC+4 / 8:00 CET
13:30 UTC+4 / 10:30 CET
19 lutego Slalom gigant równoległy kobiet i mężczyzn 9:15 UTC+4 / 6:15 CET
13:00 UTC+4 / 10:00 CET
22 lutego Slalom równoległy kobiet i mężczyzn 9:15 UTC+4 / 6:15 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET

Zestawienie medalistówEdytuj

WynikiEdytuj

MężczyźniEdytuj

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
  Sage Kotsenburg   Stany Zjednoczone 93,50
  Ståle Sandbech   Norwegia 91,75 +1,75
  Mark McMorris   Kanada 88,75 +4,75
4. Sven Thorgren   Szwecja 87,50 +6,00
5. Maxence Parrot   Kanada 87,25 +6,25
6. Jamie Nicholls   Wielka Brytania 85,50 +8,00
7. Peetu Piiroinen   Finlandia 81,25 +12,25
8. Yūki Kadono   Japonia 75,75 +17,75
9. Sebastien Toutant   Kanada 58,50 +35,00
10. Billy Morgan   Wielka Brytania 39,75 +53,75

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas
  Iouri Podladtchikov   Szwajcaria 94,75
  Ayumu Hirano   Japonia 93,50
  Taku Hiraoka   Japonia 92,25
4. Shaun White   Stany Zjednoczone 90,25
5. David Hablützel   Szwajcaria 88,50
6. Zhang Yiwei   Chińska Republika Ludowa 87,25
7. Shi Wancheng   Chińska Republika Ludowa 81,00
8. Tim-Kevin Ravnjak   Słowenia 72,25
9. Kent Callister   Australia 68,50
10. Danny Davis   Stany Zjednoczone 53,00

Snowboard crossEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Vaultier, PierrePierre Vaultier   Francja
  Olunin, NikołajNikołaj Olunin   Rosja
  Deibold, AlexAlex Deibold   Stany Zjednoczone
4. de Le Rue, Paul-HenriPaul-Henri de Le Rue   Francja
5. Sivertzen, StianStian Sivertzen   Norwegia
6. Matteotti, LucaLuca Matteotti   Włochy
7. Eguibar, LucasLucas Eguibar   Hiszpania
8. Hill, KevinKevin Hill   Kanada
9. Jacob, TrevorTrevor Jacob   Stany Zjednoczone
10. Douschan, HannoHanno Douschan   Austria

Slalom równoległyEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Wild, VicVic Wild   Rosja
  Košir, ŽanŽan Košir   Słowenia
  Karl, BenjaminBenjamin Karl   Austria
4. March, AaronAaron March   Włochy

Slalom gigant równoległyEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
  Wild, VicVic Wild   Rosja
  Galmarini, NevinNevin Galmarini   Szwajcaria
  Košir, ŽanŽan Košir   Słowenia
4. Bussler, PatrickPatrick Bussler   Niemcy

KobietyEdytuj

SlopestyleEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas
  Anderson, JamieJamie Anderson   Stany Zjednoczone 95,25
  Rukajärvi, EnniEnni Rukajärvi   Finlandia 92,50
  Jones, JennyJenny Jones   Wielka Brytania 87,25
4. Candrian, SinaSina Candrian   Szwajcaria 87,00
5. Pančochová, ŠárkaŠárka Pančochová   Czechy 86,25
6. Shorr, KarlyKarly Shorr   Stany Zjednoczone 75,00
7. Bright, TorahTorah Bright   Australia 66,25
8. Derungs, IsabelIsabel Derungs   Szwajcaria 58,50
9. Könz, ElenaElena Könz   Szwajcaria 54,50
10 Gasser, AnnaAnna Gasser   Austria 51,75

HalfpipeEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas
  Kaitlyn Farrington   Stany Zjednoczone 91,75
  Torah Bright   Australia 91,50
  Kelly Clark   Stany Zjednoczone 90,75
4. Hannah Teter   Stany Zjednoczone 90,50
5. Rana Okada   Japonia 85,50
6. Cai Xuetong   Chińska Republika Ludowa 84,25
7. Sophie Rodriguez   Francja 79,50
8. Li Shuang   Chińska Republika Ludowa 73,25
9. Liu Jiayu   Chińska Republika Ludowa 68,25
10. Mirabelle Thovex   Francja 67,00

Snowboard crossEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
  Samková, EvaEva Samková   Czechy
  Maltais, DominiqueDominique Maltais   Kanada
  Trespeuch, ChloéChloé Trespeuch   Francja
4. Gulini, FayeFaye Gulini   Stany Zjednoczone
5. Żekowa, AleksandraAleksandra Żekowa   Bułgaria
6. Moioli, MichelaMichela Moioli   Włochy
7. Jacobellis, LindseyLindsey Jacobellis   Stany Zjednoczone
8. Brockhoff, BelleBelle Brockhoff   Australia
9. Gillings, ZoeZoe Gillings   Wielka Brytania
10. Meiler, SimonaSimona Meiler   Szwajcaria

Slalom równoległyEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
  Dujmovits, JuliaJulia Dujmovits   Austria
  Karstens, AnkeAnke Karstens   Niemcy
  Kober, AmelieAmelie Kober   Niemcy
4. Boccacini, CorinnaCorinna Boccacini   Włochy

Slalom gigant równoległyEdytuj

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
  Kummer, PatriziaPatrizia Kummer   Szwajcaria
  Takeuchi, TomokaTomoka Takeuchi   Japonia
  Zawarzina, AlonaAlona Zawarzina   Rosja
4. Meschik, InaIna Meschik   Austria

BibliografiaEdytuj