Otwórz menu główne

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk olimpijskich w Soczi

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 odbywała się w dniach 12–20 lutego 2014. Zawodnicy rywalizowali w trzech konkurencjach – skokach na normalnej skoczni/biegu na 10 km, skokach na dużej skoczni/biegu na 10 km oraz konkurencji drużynowej: skokach na dużej skoczni/sztafecie 4x5km. W zawodach kombinacji norweskiej startowali tylko mężczyźni.

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
2010 2018
Miejsce Russkije Gorki
Kompleks narciarsko-biathlonowy „Łaura”
Data 12 – 20 lutego 2014
Liczba konkurencji 3

KwalifikacjeEdytuj

TerminarzEdytuj

Data Konkurencja Godzina
12 lutego Normalna skocznia/10 km Skoki na normalnej skoczni 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Bieg na 10 km 16:30 UTC+4 / 13:30 CET
18 lutego Duża skocznia/10 km Skoki na dużej skoczni 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Bieg na 10 km 16:00 UTC+4 / 13:00 CET
20 lutego Drużynowo Skoki na dużej skoczni 12:00 UTC+4 / 9:00 CET
Sztafeta 4 × 5 km 15:00 UTC+4 / 12:00 CET

Zestawienie medalistówEdytuj

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Normalna skocznia/10 km   Eric Frenzel 23:50,2   Akito Watabe 23:54,4   Magnus Krog 23:58,3
Duża skocznia/10 km   Jørgen Graabak 23:27,5   Magnus Moan 23:28,1   Fabian Rießle 23:29,1
Drużynowo   Norwegia 47:13,5   Niemcy 47:13,8   Austria 47:16,9

WynikiEdytuj

Normalna skocznia/10 kmEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
  Frenzel, EricEric Frenzel   Niemcy 23:50,2
  Watabe, AkitoAkito Watabe   Japonia 23:54,4 +4,2
  Krog, MagnusMagnus Krog   Norwegia 23:58,3 +8,1
4. Pittin, AlessandroAlessandro Pittin   Włochy 23:59,5 +9,3
5. Moan, MagnusMagnus Moan   Norwegia 24:02,9 +12,7
6. Rydzek, JohannesJohannes Rydzek   Niemcy 24:07,5 +17,3
7. Runggaldier, LukasLukas Runggaldier   Włochy 24:09,9 +19,7
8. Rießle, FabianFabian Rießle   Niemcy 24:19,6 +29,4
9. Edelmann, TinoTino Edelmann   Niemcy 24:27,2 +37,0
10. Klemetsen, HåvardHåvard Klemetsen   Norwegia 24:28,4 +38,2

Duża skocznia/10 kmEdytuj

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
  Gråbak, JørgenJørgen Gråbak   Norwegia 23:27,5
  Moan, MagnusMagnus Moan   Norwegia 23:28,1 +0,6
  Rießle, FabianFabian Rießle   Niemcy 23:29,1 +1,6
4. Kircheisen, BjörnBjörn Kircheisen   Niemcy 23:29,6 +2,1
5. Gruber, BernhardBernhard Gruber   Austria 23:38,8 +11,3
6. Watabe, AkitoAkito Watabe   Japonia 23:39,0 +11,5
7. Lamy Chappuis, JasonJason Lamy Chappuis   Francja 23:43,9 +16,4
8. Rydzek, JohannesJohannes Rydzek   Niemcy 23:51,4 +23,9
9. Klemetsen, HåvardHåvard Klemetsen   Norwegia 23:52,0 +24,5
10. Frenzel, EricEric Frenzel   Niemcy 23:57,9 +30,4

DrużynowoEdytuj

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
    Norwegia Magnus Moan
Magnus Krog
Jørgen Graabak
Håvard Klemetsen
47:13,5
    Niemcy Fabian Rießle
Björn Kircheisen
Johannes Rydzek
Eric Frenzel
47:13,8 +0,3
    Austria Lukas Klapfer
Christoph Bieler
Mario Stecher
Bernhard Gruber
47:16,9 +3,4
4.   Francja Maxime Laheurte
Sébastien Lacroix
François Braud
Jason Lamy Chappuis
48:26,3 +1:12,8
5.   Japonia Akito Watabe
Yūsuke Minato
Hideaki Nagai
Yoshito Watabe
48:30,6 +1:17,1
6.   Stany Zjednoczone Todd Lodwick
Taylor Fletcher
Bill Demong
Bryan Fletcher
49:35,1 +2:21,6
7.   Czechy Tomáš Portyk
Tomáš Slavík
Miroslav Dvořák
Pavel Churavý
49:36,1 +2:22,6
8.   Włochy Armin Bauer
Lukas Runggaldier
Samuel Costa
Alessandro Pittin
50:04,7 +2:51,2
9.   Rosja Ernest Jahin
Nijaz Nabiejew
Iwan Panin
Jewgienij Klimow
52:49,8 +5:36,3

BibliografiaEdytuj